fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE

Natečaj: Urbana skulptura

Natečaj: Urbana skulptura

Predmet natečaja je minimalna začasna urbana skulptura iz zbite zemlje, katere namen je promocija zemlje kot gradbenega materiala.

Natečaj Urbana skulptura je nadaljevanje aktivnosti revije Outsider v raziskovanju možnosti gradnje z zemljo. Predmet natečaja je minimalna začasna urbana skulptura iz zbite zemlje, katere namen je promocija zemlje kot gradbenega materiala. Postavljena bo v zgoščeno urbano okolje, s čimer bo nagovorila širšo publiko o možnostih uporabe zemlje. Intervencija bo opozarjala na dejstvo, da se je arhitektura znašla pred največjim izzivom v svoji zgodovini, saj je odgovorna za skoraj 40% proizvedenih odpadkov in toplogrednih izpustov in da gradnja z zemljo lahko postane del odgovora o bolj trajnostni gradnji prihodnosti.

 

Natečaj je odprt za arhitekte, urbaniste, oblikovalce, krajinske arhitekte, kiparje in gradbene inženirje ter študente naštetih smeri.

Lokacija

Lokacija natečaja je v središču Ljubljane v bližini Plečnikove trafike na Vegovi
ulici. Obsega rahlo dvignjen plato nad kamnitim zidom, in sicer med pločnikom in stavbo na Vegovi ulici 12.

 

Gre za občutljiv prostor, ki ga definira bogat prelet kulturne dediščine, Plečnikovih intervencij in bogatega mestnega vrveža. Ustvarjalci revije Outsider smo aprila 2021 Plečnikovo trafika odprli in vzpostavili prodajo revij in drugih publikacij. V poletnem času pa smo pred trafiko organizirali festival Trafika ob sončnem zahodu.

Natečajna naloga in program

Natečajna naloga je zasnovati začasno urbano skulpturo iz zbite zemlje, ki bi funkcionirala kot urbana oprema: prostor posedanja, druženja, razpravljanja ali prizorišče za dogodke …

 

Predvidena ureditev bi imela več možnosti uporabe: prostor za branje revije vsakodnevnih obiskovalcev trafike (okoli 5 oseb hkrati), zagotoviti prostor obiskovalcem festivala (okoli 20 oseb hkrati) in možnost postavitve začasne ulične razstave.

Materiali in način gradnje

Kandidati morajo kot osnovni material objekta predvideti zbito zemljo, ki pa se lahko v manjšem delu dopolnjuje z lesenimi ali kovinskimi elementi.

Časovnica natečaja

15. 10. 2021: Začetek natečaja in sprejemanja prijav.


30. 10. 2021: Konec sprejemanja vprašanj.


15. 11. 2021: Odgovori na vprašanja bodo objavljeni na spletni strani natečaja.
Prijavljeni bodo obveščeni po e-pošti.

 

30. 11. 2021 ob 23:59 po srednjeevropskem času: Rok oddaje.


December 2021: Razglasitev rezultatov.

Žirija

  • Janez Koželj, MOL
  • Darja Pergovnik, ZVKDS
  • Bogo Zupančič, CZK/MAO
  • Anja Radović, BIO
  • Matevž Granda, Outsider

Nagrade

Izbrani bodo trije zmagovalni natečajni elaborati in podeljena bodo tri priznanja. Nagrajenci bodo prejeli nagrade v skupni vrednosti EUR 3.000,00.

 

  • Prva nagrada: 1.500,00€ bruto
  • Druga nagrada: 1.000€ bruto
  • Tretja nagrada: 500,00€ bruto
  • 3 priznanja

 

Žirija ima pravico nagradni sklad tudi drugače razporediti.

 

Nagrajencem bodo zagotovljene medijska objava in predstavitvi na spletni strani ter v edicijah revije Outsider.

Prijava

Potrebna je prijava; povezava je na spletni strani natečaja. Pristojbin pri prijavi ni. Kandidati ob prijavi prejmejo šestmestno kodo PIN (na primer: A15GH3).

 

Dodeljena koda PIN naj se uporablja za v skladu z natečajnimi pravili. Kandidat ob prijavi prejme povezavo za prenos natečajnih podlog.

RAZPISOVALEC

Outsider, Zavod za oblikovanje prostora

SKUPNA VREDNOST NAGRAD

3000 EUR

ROK ZA PRIJAVE

30. nov 2021