fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE

Trienale rokodelstva in obrti

Trienale rokodelstva in obrti

Razstava sodobnih in inovativnih izdelkov na temeljih bogate kulturne dediščine Slovenije

Konzorcij projektnih partnerjev: Koroški pokrajinski muzej (KPM), Koroška galerija Likovnih umetnosti (KGLU), Podjetniški center Slovenj Gradec (PCSG), Slovenski etnografski muzej (SEM), Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) v sodelovanju s Centrom za kreativnost (CzK) in Centrom Rog objavlja javni poziv za sodelovanje na razstavi Trienale rokodelstva in obrti, ki bo potekala od 26. septembra do 19. novembra 2023 v Slovenj Gradcu.

 

Rokodelske razstave v Slovenj Gradcu imajo bogato tradicijo in predstavljajo eno najpomembnejših manifestacij za predstavitev ročno izdelanih izdelkov. Nova edicija trienala rokodelstva in obrti želi odražati spremenjena razmerja na področju kultur ročnega izdelovanja in izpostaviti aktualnost ter relevantnost tovrstnih procesov. Na trienalu želimo predstaviti izdelke, materiale in prototipe, ki temeljijo na ročni izdelavi in izhajajo iz tradicionalnih rokodelskih panog. K sodelovanju želimo povabiti ustvarjalce različnih profilov, ki z ročnimi načini izdelovanja oživljajo tradicionalna znanja rokodelskih panog in hkrati razvijajo lastno prakso ter rokodelstvo razumejo kot vir idej in še neodkritih invencij. Izpostaviti želimo prožnostni potencial rokodelstva in obrti ter njuno relevantnost za današnjo spreminjajočo se družbeno in okoljsko situacijo. Razstava bo prispevala k razumevanju rokodelskih panog v kontekstu časa in družbe 21. stoletja.

 

Javni poziv je namenjen rokodelcem, obrtnikom, oblikovalcem, umetnikom ter drugim ustvarjalcem in kolektivom različnih izobrazb in profilov, ki se ukvarjajo z različnimi načini ročne izdelave na temelju rokodelskih znanj.

 

Več o javnem pozivu in postopku prijave najdete tukaj.

 

Prijavitelj izpolni elektronski prijavni obrazec, ki je dosegljiv na spletni povezavi Trienale rokodelstva in obrti – prijavni obrazec najkasneje do 12. marca 2023.

Razstava

Izbrana dela bodo predstavljena na razstavi, kjer bodo kurirana v posamezne vsebinske sklope. Kuratorska skupina lahko izbor dopolni tudi s predlogi del po lastni presoji. Ob razstavi bo izšel tudi spremljevalni katalog, ki bo dokumentiral in predstavil izbrana dela. Razstava bo konec leta 2023 gostovala tudi v Slovenskem etnografskem muzeju in Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani.

Nagrada

Izmed del, ki jih bo strokovna komisija uvrstila na razstavo Trienale rokodelstva in obrti, bosta izbrani in denarno nagrajeni dve najboljši deli. Najboljši deli bosta tudi vključeni v nastajajočo reprezentativno zbirko rokodelske odličnosti.

Razpisovalec

Konzorcij projektnih partnerjev

Rok za prijavo

12. mar 2023