fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE

Urbana akademija 2021: Poziv za ideje

Urbana akademija 2021: Poziv za ideje

Tvoje mesto, tvoja ideja. Iščemo naslednjo generacijo mladih kreativcev, ki bo spreminjala slovenska mesta.

prostoRož in Center za kreativnost iščeta tri mlade urbanistične kolektive/posameznike, ki želijo svoje znanje in energijo vložiti v to, da izboljšajo svoj kraj. 

 

Več o pozivu in postopku prijave v spodnjih zavihkih. Prijave ali dodatna vprašanja na info@prostoroz.org.

 

Urbano akademijo vodi prostoRož, neprofitni urbanistični studio s 15-letnimi izkušnjami s področja prenove javnega prostora, urbane revitalizacije in urejanja mesta po meri ljudi. Projekt je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

O pozivu

 • Naloga: z budgetom 1.500 € preobraziti lokacijo v vašem mestu/vasi/kraju. Vaše delo bo obsegalo analizo, načrtovanje in tudi
  izvedbo intervencije.
 • Lokacija: slovenska mesta, vasi in vse vmes. Prednost imajo ideje za kraje, ki niso Ljubljana.
 • Termin: marec – september 2021.
 • Koga iščemo: skupine in posameznike, ki delujejo na področju arhitekture, urbanizma, krajinske arhitekture, oblikovanja in interdisciplinarne urbanistične ekipe na začetku karierne poti (najmanj absolventi ali višje).
 • Kaj iščemo: urbanistične ideje, ki dvigajo kakovost in obseg javnega prostora; prispevajo k urbani prenovi in revitalizaciji; višajo kakovost življenja v kraju; spodbujajo kulturni in kreativni razvoj kraja; rešujejo okoljske probleme kraja. Ideje morajo biti v celoti ali vsaj delno (1. faza) izvedljive v l. 2021 s 1.500 € budgeta.

Program

Urbana akademija 2021

 

Urbana akademija je mentorski program za urbane kreativce, ki želijo s prakso naslavljati prostorske izzive v lastnem kraju. Mlade urbaniste izobražujemo in mentoriramo o načrtovanju javnega prostora, taktičnem urbanizmu, ustvarjanju prostora, začasni rabi in drugih praksah urbane revitalizacije.

 

 • skupna uvodna delavnica,
 • kick off dan na lokaciji,
 • nadgradnja kreativne rešitve in pitch lokalnim deležnikom in odločevalcem,
 • izvedba (zaključena mora biti do septembra 2021),
 • zaključek akademije: javna predstavitev rezultatov.

Postopek prijave

Izbor idej: Na podlagi prijav bomo izbrali skupine in posameznike, ki bodo svoje ideje podrobno predstavili na intervjujih v 2. krogu. Za najbolj obetavne ideje bomo navezali stik z občinami in z njimi preverili interes za realizacijo. Izbrali bomo tri ideje, ki bodo izvirno reševale prostorski izziv in imajo velik potencial za realizacijo.

 

Drobni tisk: Prijavljeni posameznik ali vsaj eden od članov skupine mora prihajati iz kraja, na katerega se nanaša prijavljena ideja. Z udeleženci Urbane akademije bomo določili časovnico izvedbe in podpisali dogovor o sodelovanju. Udeleženci morajo biti pripravljeni na potencialne spremembe ideje, ki jih lahko predlagajo mentor, občina, lokalna skupnost ali drugi lokalni deležniki. Ne diskriminiramo na podlagi spola, rase, veroizpovedi, narodnosti ali kakršnihkoli oblik oviranosti.

 

RAZPISOVALEC

prostoRož

VIŠINA SUBVENCIJE

1.500 EUR

NAGRADA

500 EUR

ROK ZA PRIJAVE

28. feb 2021