fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE
Poletna šola

PŠK: Gradbena jama postala laboratorij

8.–17. jun 2021

Ljubljana

V gradbeni jami za Bežigradom, ki je postala laboratorij za trajnostno oblikovanje, bodo Društvo Trajna, oblikovalec Rok Oblak in Center za kreativnost gostili oblikovalce, ki se bodo skoraj dva tedna ukvarjali z razvojem novih materialov iz lokalnih bioloških odpadkov.

 

Krater je začasni laboratorij za trajnostno oblikovanje, ki je vrata odprl spomladi 2021. Na zaraslem gradbišču deluje delavnica ročne izdelave papirja, mizarska delavnica, laboratorij za vzgojo užitnih gliv in urbano zavetišče za zlate ribice in Zavetišče za zavržene rastline. Projekt je ime dobil po kraterju podobni gradbeni jami, iz katere so kopali gramoz.

 

V Ljubljani bo med 8. in 17. junijem potekala prva poletna šola v Sloveniji, ki se osredotoča na razvoj novih materialov iz komposta, kmetijskih odpadkov, invazivnih rastlin in drugih surovin, ki bi jih večina ljudi označila za biološke odpadke. Oblikovalci bodo v desetih dneh poskušali razviti pet novih biomaterialov in en nabor orodij za spoznavanje lokalnega ekosistema.

 

“Skupaj z oblikovalci in arhitekti želimo nasloviti izzive antropocena,” namen Poletne šole Krater opisuje idejna vodja Gaja Mežnarić Osole, “Eksperimentiranje z lokalnimi surovinami prinaša priložnosti za nove krožne ekonomije, hkrati pa nas povabi k spoznavanju okolja v katerem živimo in od katerega smo soodvisni.”

 

Udeleženci bodo pod vodstvom tujih in domačih mentorjev iz lokalnih surovin ustvarili nove materiale in inovativne izdelke. Med njimi so na primer setveni platoji iz gobjih micelijev ter konstrukcijski elementi in bioizolacija iz materiala, najdenega na lokaciji poletne šole. Med idejami, ki so potrjene za razvoj, so tudi ekološke stenske tapete, ki bodo imele teksturo stisnjenih in sušenih rastlin. Tropine, ki jih slovenski vinogradniki zavržejo med pridelavo vina, bodo postale polnilo za ekološki papir. Iz rakovih oklepov, odpadka restavracij z morsko hrano, pa bodo udeleženci razvijali biomaterial hitosan, in iz njega gradili različne trdne strukture. Če bo eksperiment uspel, bo eden od rezultatov poletne šole celo kip iz hitosana.

 

V okviru Poletne šole Krater v Ljubljano prihajajo uveljavljeni teoretiki in izkušeni praktiki, ki delujejo na presečišču umetnosti, oblikovanja, novih lokalnih ekologij in skupnostnih ekonomij. Med njimi so portugalski arhitekt Pedro Jervell in italijanski kolektiv Brave New Alps. Udeležencem bosta predavali tudi mednarodno priznani oblikovalki Henriette Wall (atelier Luma) in Kathrin Böhm, ustanoviteljica podjetja Company drinks, ki proizvaja gazirane pijače iz divjih rastlin, ki rastejo v Londonu.

 

Predavanja in delavnice so brezplačni in odprti za javnost, prijave so obvezne.

 

Vabljeni!

Program Partnerske mreže