fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE
Natečaj

Z natečajem Kreativnega pogona do kreativnih rešitev za zunanja senčila

V okviru natečaja Kreativni pogon, ki poteka v koprodukciji Centra za kreativne industrije Maribor in Center za kreativnost / MAO, je komisija izbrala najboljšo rešitev za zunanja senčila, ki jo je pripravil oblikovalec Nikolaj Salaj.

Na natečaj za podjetje Skupina Optima, ki je bil objavljen lansko jesen in se je zaključil z izborom najboljših rešitev v maju 2022, se je prijavilo pet oblikovalcev in kreativnih podjetij. Od vseh pridobljenih predlogov, idej in raziskav, sta en oblikovalec in en kreativni tim pripravila konkretne idejne predloge, od katerih je bil izbran en idejni predlog, namenjen za pripravo prototipa za zunanja senčila v naslednji fazi.

 

Nikolaj Salaj je svojo rešitev utemeljil na modularnosti, elementarnosti in izraznosti. Osnova modularnega principa sestoji iz dveh ključnih elementov – členka in paličja, ki omogočata fleksibilnost. Konstrukcija je narejena iz kovinskih elementov, ki so standardizirana, hkrati pa omogočajo personifikacijo za posamezne objekte. Rešitev pa omogoča tudi množico kompozicijskih in vizualnih raznolikosti. Zaradi dovolj preproste, pa tudi učinkovite rešitve problema, je komisija ta predlog izbrala za prototipiranje in ga tudi finančno nagradila. Predlog je zadovoljil pričakovanja naročnika in odprl možnosti za nadaljnje sodelovanje, pripravo prototipa in testiranje produkta.

 

Druga rešitev, ki jo je posredovala ekipa Sare Badovinac, je vsebovala uporabo zanimivega materiala, nitinola, ki je zlitina niklja in titana, spominskemu materialu ki spreminja obliko glede na temperaturo. Nitinol bo na nizki temperaturi ostal v obliki v kateri je bil upognjen, ko pa se temperature zvišajo, pa se povrne v prvotno obliko. Zasnovali so senčila, ki omogočajo tudi dober pretok zraka in s tem tudi hladijo zgradbo v vročih dneh, prav tako pa omogoča prilagajanje na različne velikosti in oblike senčenja. Zaradi kompleksnosti rešitve in dejstva, da gre za težko dostopen material, je strokovna ekipasklenila, da je ta predlog manj primeren za izdelavo prototipa. Ekipa je prejela finančno kompenzacijo za sodelovanje na natečaju.

 

Komisija je izbor opravila predvsem na podlagi kriterijev, kot so inovativnost oblikovne zasnove, zanesljivost pri uporabi, cenovno-stroškovni vidik ter primernost uporabe na različnih objektih. Neposredni uporabniki novih, učinkovitih senčil bi bili lastniki različnih zasebnih in javnih objektov (hiše, večstanovanjske hiše, poslovni prostori, industrijski objekti).  Pri ocenjevanju je aktivno sodeloval tudi predstavnik naročnika z namenom, da poda še več informacij o tem, kaj pričakuje v predlogih.

Projekt Kreativni pogon nastaja v okviru Partnerske mreže CzK 2019 – 2022. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

Program Partnerske mreže