fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE
Projekcija

#3 Poklici iz ozadja

24. avg 2021

| 17:00

Maribor

Za prijavo na dogodek se morate naprej registrirat na naši spletni strani.

Razvojna platforma Projektor je kontinuirani izobraževalni in povezovalni program, namenjen profesionalizaciji vzhodnoslovenskih avdiovizualnih kreativcev in avdiovizualnih producentov. Družabni večeri v decentraliziranem Mariboru so sestavljeni iz modulov, ki jih izvajajo avdiovizualni profesionalci iz različnih sektorjev. Ob številnih novih pogledih in znanju okolje ponuja odlično priložnost za povezovanje oziroma avdiovizualni “matchmaking.”

 

Na tretjem dogodku v sklopu kontinuiranega izobraževalnega programa bomo govorili o poklicih, ki so v filmski industriji manj prepoznavni.

 

Najbolj prepoznavna filmska poklica sta zagotovo igralec in režiser, malo manj producent, direktor fotografije, scenarist, montažer, avtor glasbe, scenograf, kostumograf, oblikovalec maske… Kdo pa so ostali ljudje na setu in za njim? V treh predstavitvenih sklopih si bodo mikrofon podajali dragoceni filmski sodelavci, zastopniki neavtorskih, a vendar izredno pomembnih filmskih poklicev.

 

Vabljeni v Vetrinjski dvor v torek, 24. avgusta ob 17.00!

 

Se vidimo!

 

Moderira: Toni Cahunek

Projektor poteka v koprodukciji Film Factory s Centrom za kreativnost kot del Partnerske mreže CzK. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

17:00

Fotograf na setu // Željko Stevanić

pogovor, 45 min

 

Delo fotografa na setu nam bo predstavil Željko Stevanić, ki se je poleg rednega izobraževanja, ki ga je zaključil kot univ. dipl. um. zgodovinar, izobraževal na številnih mojstrskih tečajih pri velikanih dokumentarne in fotožurnalistične fotografije, kot so Christopher Morris (VII Agency), Marcus Bleasdale (VII Agency), Yuri Kozyrev (Noor) in Jerome Delay (AP). Za sabo ima leta izkušenj: kot profesionalni freelance fotograf in tudi kot urednik fotografije pri različnih založniških hišah (Delo revije d.d. in Tedenski žurnal d.o.o.). Beleži 28 samostojnih in skupinskih razstav tako doma kot v tujini.  Od leta 2002 je na filmskih setih sodeloval kot fotograf, kasneje pa tudi kot scenski fotograf pri gledaliških produkcijah. 

18:00

Nabavni rekviziter // Borut Opetnik

pogovor, 45 min

Nabavni rekviziter je izredno dinamična, a tudi odgovorna funkcija v sektorju scenografije. Borut Opetnik, ki že leta deluje kot nabavni rekviziter za različne produkcije in na različnih formatih avdiovizualnih projektov, nam bo razkril nam bo marsikatero anekdoto. Med drugim je Borut sodeloval pri seriji Mame (Slobodan Maksimović, 2018) in filmih Dekleta ne jočejo (Matevž Luzar, 2015), Štiri stvari, ki sem jih hotel početi s tabo (Miha Knific, 2015), Ne bom več luzerka (Urša Menart, 2019) in Zastoj (Vinko Möderndorfer, 2021).

19:00

Runner // Zoran Lesjak

pogovor, 45 min

 

Dober runner reši marsikateri izziv na setu. Neprecenljive izkušnje s  seta bo z nami delil Zoran Lesjak, ki zadnjih petnajst let dela na filmih, reklamah in videospotih v različnih sektorjih – največ na področju scenografije in v produkciji, večinoma kot production runner”. Sicer je Zoran zaključil študij slikarstva na Visoki šoli za risanje in slikanje – Arthouse v Ljubljani. V želji po spoznavanju novih kultur, ljudi in krajev se udeležuje različnih likovnih kolonij, projektov in ex-temporov. Zaslužen je za ustanovitev Mladinskega kulturnega centra Medvode (1998), trenutno pa v društvu Veselih umetnikov od leta 2013 opravlja funkcijo predsednika in skrbi za delovanje likovne sekcije.

Program Partnerske mreže