fbpx

Kaj želite poiskati?

Projekcija

#1 Točno tako je bilo zamišljeno že na začetku

13. jul 2021

| 17:00

Maribor

Za prijavo na dogodek se morate prijaviti v uporabniške strani

Razvojna platforma Projektor je kontinuirani izobraževalni in povezovalni program, namenjen profesionalizaciji vzhodnoslovenskih avdiovizualnih kreativcev in avdiovizualnih producentov. Družabni večeri v decentraliziranem Mariboru so sestavljeni iz modulov, ki jih izvajajo avdiovizualni profesionalci iz različnih sektorjev. Ob številnih novih pogledih in znanju okolje ponuja odlično priložnost za povezovanje oziroma avdiovizualni “matchmaking.”

 

B-film je nizkoproračunski nišni film, za katerega obstaja izredno zanimanje občinstva. Kljub specifičnim pogojem, v katerih tovrstni filmi nastajajo, mnogi med njimi kažejo visoko stopnjo filmske obrti in estetske iznajdljivosti. B-film je specifičen v žanru, temah in atmosferah ter buri duhove še iz časov zlate dobe Hollywooda. 

 

Vsaj toliko, kot nam B-filmi govorijo o specifičnih historičnih pogojih svojega nastanka, razgaljajo tudi vsakokratni čas, ki jih gleda – če jih le zna videti. Ali kot bi rekli danes: morda nimamo ne planeta B in ne plana B, imamo pa B-filme!

 

Moderira: Toni Cahunek

 

 

17:00

Schupakface trilogija // Gašper Antauer, režiser

projekcija + pogovor // 75 min

 

Trilogija Schupakface je epska pripoved o superjunaku, ki se je rodil iz maščevanja, a je postal pravi junak, ki vedno reši svet pred velikim sranjem. V filmih sledimo Schupakfaceovemu prijateljstvu s Petrom, preprostim človekom, ki ga junak nenehno rešuje iz zagat – a morda je njuna vez globlja, kot se Peter sprva zaveda. 

 

Filmi o Schupakfaceu predstavljajo redek, a vendar odličen primer slovenskega B-filma. Nastali so skoraj improvizorično in za drobiž med leti 2010-2014, večinoma tekom Grossmannovega festivala v Ljutomeru.

18:30

Grossman, festival fantastičnega filma in vina // Tomaž Horvat

predstavitev // 30 min

 

Grossmannov festival fantastičnega filma in vina je slovenski filmski festival, posvečen žanrskemu filmu, v festivalskem fokusu pa so v prvem planu fantastični, grozljivi, divji in kultni filmi, ki predstavljajo presežke ustaljenih žanrskih obrazcev.

19:00

B-filmi: radikalne vsebine skozi formo // Stojan Pelko

predavanje // 90 min

 

Če so ZDA dežela kapitalizma, Hollywood pa njih izložba, potem B-filmi dokazujejo, da je kapitalističnemu redu mogoče pokazati granitno kocko v samem simbolnem središču – in da zato celo ni treba razbiti izložbe.

Program Partnerske mreže