fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE
Projekcija

#1 Točno tako je bilo zamišljeno že na začetku

13. jul 2021

| 17:00

Maribor

Za prijavo na dogodek se morate naprej registrirat na naši spletni strani.

Razvojna platforma Projektor je kontinuirani izobraževalni in povezovalni program, namenjen profesionalizaciji vzhodnoslovenskih avdiovizualnih kreativcev in avdiovizualnih producentov. Družabni večeri v decentraliziranem Mariboru so sestavljeni iz modulov, ki jih izvajajo avdiovizualni profesionalci iz različnih sektorjev. Ob številnih novih pogledih in znanju okolje ponuja odlično priložnost za povezovanje oziroma avdiovizualni “matchmaking.”

 

B-film je nizkoproračunski nišni film, za katerega obstaja izredno zanimanje občinstva. Kljub specifičnim pogojem, v katerih tovrstni filmi nastajajo, mnogi med njimi kažejo visoko stopnjo filmske obrti in estetske iznajdljivosti. B-film je specifičen v žanru, temah in atmosferah ter buri duhove še iz časov zlate dobe Hollywooda. 

 

Vsaj toliko, kot nam B-filmi govorijo o specifičnih historičnih pogojih svojega nastanka, razgaljajo tudi vsakokratni čas, ki jih gleda – če jih le zna videti. Ali kot bi rekli danes: morda nimamo ne planeta B in ne plana B, imamo pa B-filme!

 

Moderira: Toni Cahunek

 

 

17:00

Schupakface trilogija // Gašper Antauer, režiser

projekcija + pogovor // 75 min

 

Trilogija Schupakface je epska pripoved o superjunaku, ki se je rodil iz maščevanja, a je postal pravi junak, ki vedno reši svet pred velikim sranjem. V filmih sledimo Schupakfaceovemu prijateljstvu s Petrom, preprostim človekom, ki ga junak nenehno rešuje iz zagat – a morda je njuna vez globlja, kot se Peter sprva zaveda. 

 

Filmi o Schupakfaceu predstavljajo redek, a vendar odličen primer slovenskega B-filma. Nastali so skoraj improvizorično in za drobiž med leti 2010-2014, večinoma tekom Grossmannovega festivala v Ljutomeru.

18:30

Grossman, festival fantastičnega filma in vina // Tomaž Horvat

predstavitev // 30 min

 

Grossmannov festival fantastičnega filma in vina je slovenski filmski festival, posvečen žanrskemu filmu, v festivalskem fokusu pa so v prvem planu fantastični, grozljivi, divji in kultni filmi, ki predstavljajo presežke ustaljenih žanrskih obrazcev.

19:00

B-filmi: radikalne vsebine skozi formo // Stojan Pelko

predavanje // 90 min

 

Če so ZDA dežela kapitalizma, Hollywood pa njih izložba, potem B-filmi dokazujejo, da je kapitalističnemu redu mogoče pokazati granitno kocko v samem simbolnem središču – in da zato celo ni treba razbiti izložbe.

Program Partnerske mreže