fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE
Pop-up trgovina

Pop-Upstart: Pazljivo, lomljivo

15. in 16. jul 2021

| 18:00

CzK Maribor

Četrtek, 15. jul, 18:00–22:00

Petek, 16. jul, 13:00–18:00

Za prijavo na dogodek se morate naprej registrirat na naši spletni strani.

Natura morta
Ami keramika
Matic Lovšin
Rok Oblak
Kristina Pucko
Natura morta
Ami keramika
Matic Lovšin
Rok Oblak
Kristina Pucko

Oblikovalci keramike: Natura Morta (Anamarija Dimovska), Kolektiv DVA, Float (Matic Lovšin), Ami Ceramics (Anamarija Bukovec), ZANAMIZO (Kristina Pucko), Salto Dionys (Rok Oblak) & Zavetišče za zavržene rastline

Izbor: Anja Radović, vodja Bienala oblikovanja (MAO)


Pop–Upstart se po krajšem premoru vrača v Projektno pisarno CzK Maribor, kjer bomo tokrat gostili mlajšo generacijo oblikovalcev keramike, po izboru Anje Radović, vodje Bienala oblikovanja pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje. Na otvoritvi v četrtek, 15. julija 2021 od 18. ure dalje, vas bodo oblikovalci popeljali po prodajni razstavi, vam predstavili svoje delo in poglede na svojo poslovno strategijo ter omogočili nakup unikatnih in ročno izdelanih izdelkov za dom.

 

Predstavljamo izbor sodobne unikatne in maloserijske keramične produkcije, ki s trendom in studijsko prakso ponovno pridobiva na zbirateljski vrednosti. V tokratni ediciji bo sodelovalo šest oblikovalcev oz. oblikovalskih kolektivov, ki predstavljajo pregled keramične produkcije lokalnega prostora. Medij keramike je v zadnjem desetletju ponovno postal priljubljen in prepoznan material na področju oblikovanja in umetnosti, kar se kaže tudi s povečevanjem števila ustvarjalcev, ki so ta material izbrali za uresničevanje svojih idej. Pestrost tehnik, ki se uporabljajo za obdelavo materiala je tista, ki je vodila k izboru ustvarjalcev. Preko individualiziranih in inovativnih produkcijskih pristopov pri uporabi in obdelavi materiala oblikovalci razvijajo funkcionalne in dekorativne keramične izdelke različnih volumnov.


Vabimo vas, da nas obiščete in spoznate oblikovalce v Projektni pisarni Centra za kreativnost, Partizanska c. 11, v Mariboru, kjer bodo njihovi izdelki na voljo za prodajo v četrtek, 15. julija 2021, med 18. in 22. uro ter v petek, 16. julija 2021, med 10. in 18. uro. 

Ami Ceramics

Anamarija Bukovec je avtorica unikatne kerAMIke, ki ustvarja pod znamko Ami. Glina je čudovit material, ki je avtorico očaral s svojim temperamentom in širokim razponom izkušenj ter izrazov, ki jih ponuja. Predstavlja ji vseživljenjski izziv, saj pušča ogromno prostora za nenehni razvoj in eksperimentiranje. Keramika vsakič znova postavi na glavo njeno razumevanje umetniškega "prav" in "narobe", jo uči prepoznavati navdihe in iskati lepoto v preprostih stvareh. Vsakodnevno žeja in hkrati teši njeno radovednost, ji postavlja vprašanja ter nudi odgovore. Vsak izdelek izpod njenih rok je kot kalejdoskop izrazov - njena poved, njen krik, njena tišina, njena pripoved, njena pesnitev.

Kolektiv DVA

Skupina vizualnih umetnikov, ki živi in dela v Ljubljani, je pred leti pisarniško delo zamenjala za skok v neznano. Svoj čas so posvetili oblikovanju gline. Strast in predanost je vpeta v vsak ročno narejen izdelek. Svoj minimalističen slog izražajo skozi tradicionalne lončarke prijeme. Njihovo estetsko vodilo “Manj je več” pa so sčasoma lahko nadgradili v vizijo minimalistične blagovne znamke “Manj je vse, kar potrebujemo”. Oblikovalci vse naredijo sami, od oblikovanja do končne izgradnje, kar jim omogoča, da imajo nadzor nad kvaliteto uporabljenih materialov ter nad končnimi rezultati. Njihov cilj je, da ugotovijo, kako oblikovati manj z namenom, da vam ponudijo več!

Natura Morta

Oblikovalka keramike Anamarija Dimovska raziskuje tradicionalne oblike in arheološke najdbe preteklosti, kjer se srečuje z vprašanjem o prihodnosti. Z eksperimentalnim pristopom in alkimističnim razvijanjem receptov za mešanje glazur, ustvarja neponovljive efekte. Površina predmetov, priča o edinstveni transformaciji, ki se dogaja skrita očem, med fazo glazurnega žganja. V zadnji seriji, se je avtorica posvetila uporabnim predmetom, ki so izdelani z različnimi keramičnimi tehnikami in žgani do temperature 1230 stopinj. Nova serija še vedno evocira refleksijo narave, vendar je mnogo bolj meditativna in minimalistična, kot nalašč za uporabo v toplem domu. Njena dela nastajajo v omejenih serijah.

Salto Dionys

TEGL (Rok Oblak v sodelovanju z Zavetiščem za Zavržene Rastline) je udoben keramičen lonec za rastline iz pretežno lokalne ali reciklirane gline. Britney, naprava za ročno ekstrudiranje gline iz delavnice Levo, iztisne vsak TEGL drugače. S tem jim določi različne značaje, od katerih vsak po svoje koketira z rastlino. TEGL je plod sodelovanja med delavnico Levo in Zavetiščem za zavržene rastline, ker si tudi one zaslužijo udoben in čudovit dom.

ZANAMIZO

Kristina Pucko pod imenom ZANAMIZO oblikuje funkcionalno keramiko za vse vrste miz. Pri izdelavi uporablja tradicionalno tehniko oblikovanja na lončarskem vretenu, ki jo občasno dopolnjuje z rezbarjenjem. Nastali predmeti predstavljajo živahno reinterpretacijo klasičnih oblik in odpirajo pot svežim pogrinjkom.

Float

Float je projekt oblikovalca in umetnika Matica Lovšina. Preko medija keramike je našel strategijo za umik iz resničnosti v svet domišljije. S kombinacijo tradicionalnih in eksperimentalnih tehnik ustvarja keramične kose, ki presenečajo.