fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE
Razstava

ART ROTTERDAM X RAVNIKAR GALLERY SPACE

1.–4. jul 2021

Rotterdam, Nizozemska

Za prijavo na dogodek se morate naprej registrirat na naši spletni strani.

RAVNIKAR GALLERY SPACE se bo sejma, ki bo potekal med 1. in 4. julijem v Rotterdamu, premierno udeležila v sklopu kategorije New Art Section. Ob tej priložnosti se bo predstavila vizualna umetnica Nevena Aleksovski, ki jo galerija tudi uradno zastopa. Razstavo si bo mogoče v živo ogledati na prizorišču kultne nizozemske arhitekture, v prostorih nekdanje tovarne Van Nelle, in preko spletne platforme GalleryViewer.com.

 

Sejem Art Rotterdam, ki je časovno in prostorsko umeščen znotraj večjega, razvejanega dogodka Rotterdam Art Week, si ob reprezentiranju in promociji sodobne umetnosti in oblikovanja prizadeva za kar čimvečjo diverziteto in se obenem posveča tudi mladi, novi umetnosti.

 

Nevena Aleksovski se v svoji likovni produkciji pretežno posveča medijema slikarstva in risbe, ki ji omogočata neposreden, takojšen proces ustvarjanja brez izkristalizirane, vnaprej začrtane podobe oziroma koncepta. V svojem delu pogosto prevprašuje in pretanjeno komentira občečloveško izkušnjo, čustvena stanja, ki jih izoblikujejo neskladja in absurdi sodobnega časa ter občutek odtujenosti, karakterističen in neizogiben fenomen sodobne družbe

 

Vizualno polje gradi na zelo organski in intuitiven način, s katerim obenem polni in prazni, ustvarja in briše prostor: na izčiščenih površinah v »ne-prostoru« lebdijo tako abstraktni elementi kot tudi spontane stilizirane, a še zmeraj prepoznavne figure. Njena minimalistična manira je odziv na hiperprodukcijo medijske krajine in splošno nasičenost sodobne kulture z najrazličnejšimi dražljaji ter neskončnim, dušečim tokom informacij. Umetnica tovrstne pojave vendarle opazuje z določeno mero humorja, ob tem pa hkrati ohranja neomajno vero v ljudi. Kako se soočiti s takim svetom in kako se dotakniti preobremenjenega, izoliranega in odtujenega posameznika?

 

Njeni estetski premisleki naslavljajo tovrstna vprašanja, rezultati pa vzbujajo občutek neprestanega nihanja med odzivi na zunanje impulze in intimnimi stanji, med reakcijami na družbena vprašanja in osebnimi pretresi, med nagovarjanjem opazovalca in internim pogovorom. Umetničina vizualna krajina in njene podobe v sebi nosijo pomenljiv ironičen podton, ki v izzivalni, predvsem pa v kljubovalni drži problematizira »novo normalnost«. 

Projekt je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Platformo Center za kreativnost sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

Nevena Aleksovski

Nevena Aleksovski (1984) je leta 2008 diplomirala iz slikarstva na Akademiji umetnosti v Novem Sadu, leta 2014 pa magistrirala iz kulturologije na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Aktivna je na področjih risbe, slikarstva, ilustracije in umetniških fanzinov. Razstavljala je na številnih skupinskih in samostojnih razstavah doma in v tujini, med drugim v galeriji Ravnikar, Alkatraz, P74, MGLC-ju, Hiši kulture v Pivki, Vienna Contemporary in Neki piše v okviru zavoda SCCA Ljubljana. Aktivna je tudi v pedagoškem delu, v galerijah ŠKUC in Alkatraz v Ljubljani. Je sodelavka feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore.

Program Partnerske mreže