fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE
Shemakes

Inovativni celulozni materiali in biomateriali

Rok za prijave: 3. apr 2022

Ljubljana in splet

Za prijavo na dogodek se morate naprej registrirat na naši spletni strani.

Vabimo študentke oblikovanja tekstilij in oblačil, arhitekture, industrijskega oblikovanja, biologije in kemijske tehnologije, da se prijavite na odprti poziv za sodelovanje na delavnici s področja izdelave inovativnih biomaterialov!

 

Na tridnevni delavnici se boste naučile, kako razviti in izdelati inovativne biomateriale iz naravnih polimerov, kambuče, celuloze in živilskih odpadkov. Delavnica je kot nalašč za vse, ki vas zanima, kje in kako začeti razvijati lastne biomateriale in eksperimentirati z njimi ter se tako povzdigniti na področje okolju prijazne in odgovorne produkcije. Čar biomaterialov so njihova dostopnost, raznolikost, biorazgradljivost, prijaznost okolju in predvsem njihova pomembna vloga v prihodnosti tekstilne in oblačilne industrije.

 

1. Delavnica za izdelavo materialov iz celuloze
/18. 4. na spletu, 23.-24. 4. 2022 produkcijska delavnica v Ljubljani/
Delavnica se bo osredotočila na izdelavo materialov iz celuloze. Naučili se boste izdelati celulozne materiale iz kombuče, ostanki čebule in česna, kave, ingverja in jabolk. Vodila jo bo Anastasia Pistofidou z IAAC, v somentorstvu z dr. Mijo Sežun in dr. Igorjem Karlovitsem z Inštituta za celulozo in papir.

 

2. Delavnica za izdelavo biomaterialov
/16. 5. na spletu, 21.-22. 5. 2022 produkcijska delavnica v Ljubljani/
Delavnica se bo osredotočila na delo z biomateriali. Naučili se boste izdelati biopolimere iz želatine, agar-agarja, natrijevega alginata, tapiokine moke, borove smole in celuloze (CMC). Vodila jo bo Lucrecia Strano, ustanoviteljica Mikrotovarne STRANO, v somentorstvu z dr. Urošem Novakom s Kemijskega inštituta.

 

Študentke se lahko prijavite na eno ali na obe delavnici. Prosimo, da izpolnite prijavni obrazec in nam v njem tudi poveste, zakaj bi se delavnice želele udeležiti. Za vsako delavnico je treba izpolniti ločen prijavni obrazec.
Rok za oddajo prijav je 3. april 2022.

 

Študentkam iz Albanije, Bosne in Hercegovine, Bolgarije, Hrvaške, Grčije, Črne gore, Severne Makedonije, Romunije, Srbije, s Kosova in iz Turčije ponujamo posebno štipendijo, ki bo udeleženkam produkcijske delavnice v Ljubljani krila potne in bivalne stroške. Skupno so na voljo štiri štipendije.

 

O izboru vas bomo obvestili 6. aprila 2022.

Delavnici bosta potekali v angleškem jeziku in sta del projekta Shemakes.