fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE
Filmski festival

Prenos veščin: PRO OTOK: Kako do odmevne TV ali spletne serije?

6.–8. okt 2021

| 11:00

MAO

Za prijavo na dogodek se morate naprej registrirat na naši spletni strani.

Tokratni Prenos veščin, namenjen filmskim profesionalcem, bo potekal v okviru večdnevnega strokovnega programa PRO OTOK in je nastal v sodelovanju med 17. festivalom Kino Otok – Isola Cinema in Centrom za kreativnost.  Prinaša izkušnje šestih uveljavljenih filmskih ustvarjalcev iz Slovenije in tujine, ki svoje vizije uspešno realizirajo v mednarodno uspešne serije.

 

Razvoj serij se v zadnjem desetletju pospešeno spreminja zaradi novih produkcijskih in finančnih pristopov. Oblikujejo se inovativni načini realizacije serij in širitve doseganja občinstva prek klasičnih televizijskih kanalov ali spletnih platform. Končni cilj je uspešna serija, ki vzbudi navdušenje ne le domačih gledalcev, temveč tudi najrelevantnejših mednarodnih festivalov, ki serije čedalje bolj upoštevajo kot pomemben del njihovih programov. Predstavljamo ekipe serij Jutro bo spremenilo vse, Jezero in V dvoje.

 

Dogodek je namenjen ustvarjalcem serij; režiserjem in producentom na začetku kariere ali projekta, ki si želijo na podlagi izkušenj uspešnih slovenskih in tujih serij najti navdih za preboj.

 

Z gosti Goranom Stankovićem, Vladimirjem Tagićem, Snežano van Houwelingen, Matevžem Luzarjem, Klemnom Dvornikom in Luko Marčetičem se bomo posvetili naslednjim temam:

 

  • vodenje produkcije od zamisli do realizacije: značilnosti produkcij nizko in visoko proračunskih serij, kako izbirati soustvarjalce, kakšne so možnosti koprodukcij;
  • ponudniki vsebin: posebnosti sodelovanj s tradicionalnimi televizijskimi mrežami in spletnimi ponudniki videa na zahtevo, kaj v tem kontekstu prispevajo uvrstitve na festivale;
  • občinstvo: kako pridobiti odmevnost pri najširšem občinstvu, kako pripeljati mlado občinstvo pred ekrane;
  • uspeh: kakšen naj bi bil recept za uspeh serije v sodobnih produkcijskih zahtevah in pogojih.

 

Udeleženci bodo v dneh po dogodku tudi možnost individualnih posvetov z gosti dogodka, ki jih bomo organizirali preko spleta. Prijave na pro@isolacinema.org

 

Režiserja ter idejna avtorja serije Goran Stanković in Vladimir Tagić in producentka Snežana van Houwelingen bodo predstavili razvoj produkcije srbske serije Jutro bo spremenilo vse (Jutro će promeniti sve), ki je leta 2018 s pretanjenim občutkom za duh časa takoj navdušila generacije srbskih mladih, od takrat pa si je utrdila sloves ene največjih uspešnic v regiji – od letošnjega leta je na voljo tudi slovenskemu občinstvu prek platforme VOYO. Večkrat nagrajena serija se osredotoča na življenja štirih prijateljev, tridesetletnikov, ki skušajo v beograjskem vsakdanu ujeti ravnotežje med mlado dobo in odraslostjo.

 

Režiserja Matevž Luzar in Klemen Dvornik bosta delila svoje izkušnje z režijo in produkcijo nadaljevanke Jezero, detektivke s pridihom skandinavskega noir žanra, ki je nastala v produkciji RTV Slovenija po romanu Tadeja Goloba. Jezero velja za mednarodno najuspešnejšo slovensko serijo, ki že razvija drugo sezono, v tem mesecu pa je režiserski dvojec prejel tudi slovensko stanovsko nagrado režiserjev ‘Štigličev pogled’ za izjemno režijo.

 

Vsestranski avtor in režiser Luka Marčetič je pred leti zaslovel z gverilskimi posegi v slovensko sceno filmov in serij, ki so kljub skromnim proračunom podirali rekorde v gledanosti. Njegova najbolj uspešna serija z domiselnim prepletom humorja in drame V dvoje, kjer sta pri produkciji sodelovala s Klemnom Dvornikom, skozi vpogled v življenje dveh mladih parov spremlja vsakdanje dogajanje sodobne mladine, ki na pragu odraslosti stopa v neznano. Od leta 2015 je doživela tri sezone.

Sreda, 6. oktober 2021

11:00–12:30

Zelena prihodnost filmskih festivalov

 

Dogodek je namenjen organizatorjem filmskih festivalov, filmskim ustvarjalcem, prikazovalcem in vsem, ki jih zanimajo prvi koraki k ozelenitvi festivalov. Predstavili bomo, kako izvajanje programa Ustvarjalna Evropa prispeva k uresničevanju zelenega dogovora in primere zelenih praks filmskih festivalov v soseščini.

 

Prost vstop. Število mest je omejeno, rezervacije na pro@isolacinema.org

 

Odmor za kavo

13:00–15:00

Iniciativa filmskih festivalov nevladnih organizacij

 

Srečanje predstavnikov trinajstih članov mednarodnih filmskih festivalov v Sloveniji.

 

11:00–15:00

Scenaristična delavnica Kratka scena

 

Priprava na javno predstavitev scenarijev za kratke filme na Festivalu slovenskega filma. V sodelovanju z društvom Kraken in festivalom kratkega filma FeKK. Zaključena skupina.

Četrtek, 7. oktober

11:00–17:00

Prenos veščin: kako do odmevne TV ali spletne serije?

 

V sodelovanju s Centrom za kreativnost.

11:00–13:00

Jutro bo spremenilo vse, Jezero, V dvoje: študije primerov

 

V 30-minutnih sklopih bodo avtorji predstavili razvoj in posebnosti njihovih projektov. Goran Stanković, Vladimir Tagić in Snežana van Houwelingen bodo predstavili delo na seriji Jutro bo spremenilo vse (Jutro će promeniti sve, Srbija, 2018), Matevž Luzar in Klemen Dvornik bosta predstavila ustvarjanje nadaljevanke Jezero (Slovenija, 2019–), Luka Marčetič pa s Klemnom Dvornikom serijo V dvoje (Slovenija, 2015–2019).

 

Seriji Jutro bo spremenilo vse in V dvoje sta na ogled na voyo.si. Udeležencem Prenosa veščin z rezervacijo mesta na dogodku voyo.si podarja 1 mesec (30 dni) brezplačne naročnine.

 

Število mest je omejeno, predhodne prijave na pro@isolacinema.org

13:30–15:00

Moderirana diskusija

 

Pogovor z Goranom Stankovićem, Vladimirjem Tagićem, Snežano van Houwelingen, Matevžem Luzarjem, Klemnom Dvornikom in Luko Marčetičem, v katerem bodo gostje razmišljali o možnostih ustvarjanja projektov serij v regiji, bo vodila Nadina Štefančič.

15:00

Mreženje filmskih profesionalcev z gosti dogodka

 

Število mest je omejeno, predhodne prijave na pro@isolacinema.org

Petek, 8. oktober

11:00–12:30

Srečanje članov Art kino mreže Slovenije.

 

Srečanje predstavnikov slovenskih art kinematografov.

Odmor

13:00–14:30

Prihodnost filmskih sistemov – predstavitev zbornika in diskusija.

 

V sodelovanju z Društvom slovenskih filmskih publicistov FIPRESCI.

Marca letos je kot posebna izdaja revije Ekran izšel zbornik z naslovom Prihodnost filmskih sistemov, v katerih so filmski kritiki in posamezniki iz filmske stroke premlevali, kaj se je s filmom pravzaprav zgodilo od začetka pandemije. Ob predstavitvi zbornika bodo govorci odprli naslednja vprašanja: Katere spremembe bo pandemija pustila v filmskem svetu? Kako se temu prilagajajo filmski kritiki? Kakšna je prihodnost filmske kritike in kako lahko prispeva k razmisleku o bolj trajnostnih filmskih modelih prihodnosti? S pisci zbornika in gostjo iz tujine se bo pogovarjala Petra Meterc.

 

Prost vstop. Število mest je omejeno, rezervacije na pro@isolacinema.org

 

Število mest je omejeno, predhodne prijave na pro@isolacinema.org

Petek, 8. in sobota, 9. oktober

Ena-na-ena

 

Individualni spletni posveti z gosti usposabljanja Prenos veščin in možnost predstavitve projekta ali posveta z urednikom serij na POP TV in Voyo.si:

  • Goran Stanković, Vladimir Tagić in Snežano van Houwelingen (serija Jutro bo spremenilo vse);
  • Matevž Luzar, Klemen Dvornik (serija Jezero);
  • Luka Marčetič, Klemen Dvornik (serija V dvoje);
  • Dejan Krupić (urednik, POP TV in Voyo.si).

 

Število mest je omejeno, predhodne prijave s kratkim opisom motivacije za srečanje na pro@isolacinema.org