fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE
SVETOVANJE / PREDAVANJE / MREŽENJE

Prenos veščin: Kako do odmevnega filmskega projekta?

28.-29. avg 2020

Izola

16. mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema, strokovni program PRO OTOK, Izola

Manziolijeva palača

Za prijavo na dogodek se morate naprej registrirat na naši spletni strani.

Tokratni Prenos veščin je nastal v sodelovanju med 16. festivalom Kino Otok – Isola Cinema in Centrom za kreativnost. Prinaša izkušnje štirih uveljavljenih filmskih ustvarjalcev iz Slovenije in tujine, ki svoje filmske vizije uspešno realizirajo v okviru mednarodno uspešnih projektov.

 

Produkcija in distribucija avtorskega filma se v zadnjem desetletju pospešeno spreminjata zaradi novih potreb sodobnih filmskih projektov, ki običajno nastajajo v negotovih pogojih. Oblikujejo se inovativni pristopi k realizaciji filmov in doseganju občinstva. Končni cilj je uspešen filmski projekt, ki vzbudi navdušenje ne le domačih gledalcev, temveč tudi najrelevantnejših mednarodnih festivalov, ki v filmih z lokalno tematiko prepoznajo univerzalne teme.

 

Predstavljajo se: režiser Siniša Gačić, producent Miloš Pušić, režiser Marko Đorđević ter režiser in producent Eloy Domínguez Serén. Dogodek bo moderiral Dragan von Petrović.

 

Dogodek je namenjen filmarjem na začetku kariere ali projekta, ki si želijo na podlagi izkušenj uspešnih slovenskih in tujih filmskih ustvarjalcev najti navdih za preboj.

 

Z gosti se bomo posvetili naslednjim temam:
– vodenje produkcije od zamisli do realizacije: kako se spopasti z negotovimi okoliščinami in preseči zavrnitve tradicionalnih financerjev?
– strategija za distribucijo filma: kako vzeti vajeti v svoje roke?
– občinstvo: kako zajadrati na valu navdušenja občinstva?
– uspeh: kakšen naj bi bil recept za uspeh filma ali kako razumeti, da ta ne obstaja?

 

V petek, 28. avgusta, bodo med 11. in 14. uro potekale moderirane diskusije (glej “Program”), za katere je zaradi omejenega števila mest potrebno predhodno opraviti rezervacijo na pro@isolacinema.org.

 

V soboto, 29. avgusta, pa bo med 11. in 13. uro potekal “Ena na ena”, individualni pogovori z gosti dogodka. Na pogovore se je potrebno vnaprej prijaviti na pro@isolacinema.org.

 

Predavanje, 28. avgusta, bo mogoče spremljati tudi preko živega prenosa na spletnih kanalih:

Youtube ali Facebook

Petek, 28. avgust 2020

11.00–12.00

Hamada, Moj jutranji smeh, Hči Camorre: študije primerov

 

V 20-minutnih sklopih bodo avtorji predstavili razvoj in posebnosti svojih projektov. Marko Đorđević in Miloš Pušić bosta predstavila, kako sta posnela igrani prvenec Moj jutranji smeh (Moj jutarnji smeh, Srbija, 2019), Eloy Domínguez Serén bo predstavil ustvarjanje dokumentarnega filma Hamada (Švedska, Norveška, Nemčija, 2018), Siniša Gačić pa dokumentarnega filma Hči Camorre (Slovenija, Italija, 2019).

 

Prost vstop. Število mest je omejeno, rezervacije sprejemamo na pro@isolacinema.org.

 

Filma Hamada in Moj jutranji smeh si bo mogoče ogledati v Art kinu Odeon v Izoli v festivalskih dneh pred študijama primerov.

12.15–14.00

Moderirana diskusija

 

Pogovor z Markom Đorđevićem, Milošem Pušićem in Eloyem Domínguezom Serénom, v katerem bodo gostje razmišljali o pasteh in priložnostih ustvarjanja filmskih projektov v negotovih okoliščinah, bo vodil Dragan von Petrović.

 

Prost vstop. Število mest je omejeno, rezervacije sprejemamo na pro@isolacinema.org.

18.00

Večerne vezi

 

Delovno-družabna večerja filmskih profesionalcev z gosti dogodka.

 

Za imetnike PRO akreditacije in vabljene goste.

Sobota, 29. avgust 2020

10.00–13.00

Ena na ena

 

Individualni posveti z gosti dogodka.

 

Vnaprejšnje prijave na pro@isolacinema.org.

Siniša Gačić

Siniša Gačić, slovenski režiser in novinar, pronicljiv opazovalec usod posameznikov in družbenih skupin z roba. Njegov zadnji dokumentarni film Hči Camorre (2019) je svetovno premiero doživel v tekmovalnem programu Sarajevskega filmskega festivala, čemur je sledila uspešna distribucijska pot. Gačić je skupaj s scenaristko filma Anko Pirš na jugu Italije štiri leta spremljal Cristino Pinto, nekdanjo pripadnico Camorre, kar je od avtorjev zahtevalo prilagoditev neznanim okoliščinam in vsestransko iznajdljivost.

Miloš Pušić

Producent Miloš Pušić in režiser Marko Đorđević, srbska filmarja, ustvarjalca celovečernega igranega filma Moj jutranji smeh (2019), ki je bil ustvarjen z lokalno ekipo, z minimalnimi sredstvi in veliko iznajdljivosti. Film je požel izjemno navdušenje občinstva, bil premierno prikazan na festivalu v Rotterdamu in dosegel kultni status med srbskimi študenti režije. Film bo na sporedu programa festivala Kino Otok.

Marko Đorđević

Režiser Marko Đorđević in producent Miloš Pušić, srbska filmarja, ustvarjalca celovečernega igranega filma Moj jutranji smeh (2019), ki je bil ustvarjen z lokalno ekipo, z minimalnimi sredstvi in veliko iznajdljivosti. Film je požel izjemno navdušenje občinstva, bil premierno prikazan na festivalu v Rotterdamu in dosegel kultni status med srbskimi študenti režije. Film bo na sporedu programa festivala Kino Otok.

Eloy Domínguez Serén

Režiser in producent Eloy Domínguez Serén, ki prihaja iz Španije, občasno živi na Švedskem in je ustvaril film v Zahodni Sahari. Življenjska iznajdljivost v kombinaciji s profesionalno samodisciplino in vizijo mu je prinesla številne nagrade in uvrstitve na festivale, med drugim tudi mednarodno premiero na festivalu IDFA, najpomembnejšem festivalu dokumentarnega filma na svetu. Njegovi filmi so bili večkrat predstavljeni na Kino Otoku, del letošnjega programa pa bo njegov zadnji celovečerni dokumentarec Hamada (2018).

Dragan von Petrović

Dogodek bo moderiral Dragan von Petrović, srbski filmski ustvarjalec, ki ima izkušnje s sodelovanjem z mednarodnimi filmskimi ekipami, s področjem financiranja filmov v regiji in s strategijami distribucije filmov po festivalih v Evropi in svetu.

Program Prenos veščin