fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE
Svetovanje / Predavanje

Prenos veščin: Matea Benedetti

9. dec 2021

| 19:00

MAO

Predavanje: 9. dec, 19:00-21:00

Svetovanje: 10. dec, 15:00-18:00

prijavi se

Za prijavo na dogodek se morate naprej registrirat na naši spletni strani.

Vsaka njena kolekcija je raziskovanje živalskih vrst, ki so ogrožene zaradi človekove dejavnosti.

Kreativci pogosto razmišljamo, da bi naše zagate okoli poslovanja rešil investitor, ki bi verjel v naš produkt in vanj vložil sredstva. Tokratni prenos veščin se bo nanašal na to, kaj lahko od investitorja pričakujemo in česa ne ter kako ustvariti trajnostni luksuz. Naša gostja bo Matea Benedetti, mednarodno priznana slovenska modna oblikovalka, ki se je osredotočila na luksuzno trajnostno modo. Povedala nam bo več o svojih pogledih na modno industrijo, pa tudi o izkušnji z investitorji v njeno podjetje ter sodelovanjem z nogometnim vratarjem svetovnega kova Janom Oblakom in s kuharsko mojstrico Ano Roš.

 

Matea Benedetti ustvarja v okviru svoje modne blagovne znamke Benedetti Life, katere glavna vodila so luksuzna estetika, okoljska zavest, odgovorno potrošništvo in etične poslovne prakse. Pri izdelavi oblačil uporablja samo nestrupene, ekološke tekstilne in proizvodne postopke, ki ne škodujejo vodi, zemlji ali zdravju ljudi. Njene kolekcije so navdahnjene z nenehnim iskanjem novih redkih naravnih vlaken z vsega sveta, ki so skrbno izbrana in certificirana. Posveča se kakovosti proizvodnih procesov in dobavnih verig, ki so osredotočene na lokalno proizvodnjo, v ospredje delovanja pa postavlja delovne pogoje delavcev.

 

Že med študijem je spoznala, da je nekaj zelo narobe z modno industrijo, ki ne le da onesnažuje naše vode, zemljo in zrak, ampak ogroža zdravje celotnega planeta in je tudi neetična. Oblačila, obutev in gospodinjski tekstili so odgovorni za onesnaževanje vode, izpuste toplogrednih plinov in velike količine odpadkov. Po nekaterih ocenah je tekstilna proizvodnja odgovorna za približno 20 % svetovnega onesnaženja čiste vode zaradi barvanja in končnih obdelav tekstila. Hitra moda – nenehno zagotavljanje novih stilov po zelo nizkih cenah – je povzročila velike količine hitro zavrženih oblačil, povzroči pa tudi 10 % svetovnih emisij CO2 – več kot mednarodni leti in pomorski prevoz skupaj.

 

Matea Benedetti je oblikovala nekaj zaporednih kolekcij iz biorazgradljivih in recikliranih materialov, med katerimi so tudi ananasovo usnje, bambus in pletenine iz reciklirane plastike, ter se popolnoma posvetila trajnostni modi ready-to-wear. Postala je prava poznavalka tehnoloških procesov, ki so potrebni za izdelavo ekoloških materialov iz rastlin. Kaj stoji za certificiranim ekološkim bombažem? Je boljše jabolčno ali ananasovo usnje? Kako nastane svila iz lesa? Na kakšen način v visokocenovnem razredu uporabiti vlakna iz konoplje? Kako ekološka je preja iz reciklirane plastike?

 

Matea zelen duh združuje z dizajnom, z lepoto in razkošjem navdihuje odgovorno vedenje. Vsaka kolekcija, ki jo naredi, je raziskovanje živalskih vrst, ki so ogrožene zaradi človekove dejavnosti.

PRIJAVE NA DOGODEK

 

  • PREDAVANJE: Zaradi situacije s Covidom-19 je število mest na predavanju v MAO omejeno, zato so potrebne predhodne prijave s klikom na gumb “prijavi se”.  Za prisostvovanje na predavanju v živo je potrebno izpolnjevati pogoj PCT! Predavanje pa bomo tudi prenašali na socialna omrežja.
  • SVETOVANJE: Na individualno svetovanje z Mateo Benedetti se je potrebno prijaviti s klikom na gumb “prijavi se” in dodati še povezavo do svojega portfolia, naloženega na poljuben strežnik (Dropbox, Google Drive), ali spletno stran. Svetovanja priporočamo vsem, ki jih zanima ekološka moda ali razvoj oblačilnih blagovnih znamk. Število mest je omejeno – prijave so možne do zapolnitve mest.

O projektu Prenos veščin: Prenos veščin je namenjen predstavljanju izkušenj in kariernih poti uveljavljenih kreativcev in poslovnežev, ki delujejo v kulturno-kreativnem sektorju. S Prenosom veščin spodbujamo prenos znanj in omogočamo vpogled v dogajanje v posameznih kulturnih segmentih na globalnih tržiščih.

Četrtek, 9. december 2021

19:00-21:00

Predavanje Matea Benedetti (v živo v MAO za omejeno število ljudi ter prenos na socialnih omrežjih)

 

 

Petek, 10. december 2021

15:00-18:00

 Individualna svetovanja z Mateo Benedetti (na spletu)

Matea Benedetti

Že med študijem je spoznala, da je nekaj zelo narobe z modno industrijo, ki ne le onesnažuje naše vode, zemlje in zraka, ampak tudi ogroža zdravje planeta in je tudi neetična. Čeprav je Matea Benedetti svojo karierno pot začela kot kostumografinja za operne hiše in gledališča, se je kmalu spoprijela z vprašanjem onesnaženja, ki ga povzroča modna industrija. Prvo trajnostno kolekcijo je lansirala leta 2014. Vogue Italia jo je še istega leta izbral za eno izmed 20 najbolj obetavnih znamk okolju prijaznih oblačil na svetu. Leta 2017 se je uvrstila med pet finalistk za nagrade Green Carpet Fashion Awards, katerih ustanoviteljica je Livia Firth in jih podeljujejo v času milanskega tedna mode. Leta 2018 je prejela nagradi Positive Luxury Award in Big See Fashion Design Award, v letu 2020 pa je ob boku Louisa Vuittona in Vivienne Westwood sodelovala na Red Carpet Green Dress v Los Angelesu, kjer sta bila gostitelja filmski režiser in producent James Cameron ter Suzy Amis Cameron.