fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE
Razstava

Razstava projekta Disko Šola

17.-21. dec 2021

| 18:00

Na spletu

Spletna otvoritev: 17. dec 2021, ob 18:00

Spletno druženje in pogovor o spekulativnem oblikovanju: 20. dec 2021, ob 18:00

Za prijavo na dogodek se morate naprej registrirat na naši spletni strani.

Disko šola je fiktivni urbanistični načrt mesta, ki je bil zasnovan na podlagi skupne vizije o prihodnosti mesta Murska Sobota. Priznani mednarodni in lokalni umetniki, glasbeniki in oblikovalci so združili moči z lokalnimi otroki v iskanju novih perspektiv za prihodnost mesta, pri čemer so se spraševali, kakšno bi bilo mesto, če bi bili oni župani. 

 

Inštitut za transmedijski dizajn v sodelovanju s Centrom za kreativnost, Mestno občino Murska Sobota, Mestno občino Ljubljana, Osnovno šolo III, Goldsmiths Univerzo, Speculative Futures, Univerzo v Splitu, in Academio Maribor organizira ljubljansko edicijo razstave Disko šola, kjer bodo predstavljena dela, nastala v okviru istoimenskega projekta letos v Murski Soboti. Otvoritev spletne razstave bo v petek, 17. decembra ob 18.00. Povezava do spletne razstave bo objavljena na družbenih omrežjih projekta Speculativeedu.

 

Razstava, ki je bila že predstavljena v Murski Soboti in Firminyju v Franciji, bo prvič zaživela v spletni obliki, v naslednjih dneh pa bo na ogled tudi na Inštitutu za transmedijski dizajn, Einspielerjeva 25, in sicer v naslednjih terminih:

 

  • Sobota, 18.12. – od 10.00 do 14.00 in 16.00 do 18.00
  • Nedelja, 19.12. – od 16.00 do 18.00
  • Ponedeljek, 20.12 – od 16.00 do 18.00
  • Torek, 21.12. – od 10.00 do 14.00 in 16.00 do 18.00

 

Ob teh datumih bodo obiskovalci lahko brezplačno prevzeli izvod prve slovenske knjige o spekulativnem oblikovanju Onkraj spekulativnega oblikovanja: včeraj-danes-jutri, katere avtorji so Ivica Mitrović, Oleg Šuran, Michael Smyth, Ingi Helgason, James Auger, Enrique Encinas, Julian Hanna  in Sara Božanić. Knjiga predstavlja pregled prakse in vodilnih praktikov. Služi kot orodje, ki bralca opolnomoči, da lahko sam pristopi k oblikovanju scenarijev prihodnosti.

 

Spletno druženje in pogovor o spekulativnem oblikovanju

 

V okviru razstave bo v ponedeljek, 20. decembra ob 18h, potekala tudi spletna Disko šola, ki bo namenjena odprtemu dialogu o prihodnosti in smereh spekulativnega oblikovanja.

 

Spekulativno oblikovanje je diskurzivna praksa, ki temelji na kritičnem razmišljanju in dialogu ter postavlja vprašanja o prihodnosti, hkrati pa ponuja alternative, ki nam pomagajo razumeti današnji svet.

 

Vsi zainteresirani so vabljeni, da se pridružijo spletni debati, si ogledajo razstavo na spletu ali v prostorih Inštituta za transmedijski dizajn, kjer lahko brezplačno prevzamejo izvod prve slovenske knjige o spekulativnem oblikovanju.

 

Povezava do spletnega dogodka bo objavljena kmalu na spletnem mestu SpeculativeEdu.