fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE
Rezultati javnega natečaja

Na javnem idejnem natečaju ELES 3000 zmagal projekt Zemlja ni bila vedno imenovana Zemlja

Znani so končni rezultati javnega natečaja ELES 3000: Ustvarjalni projekt v javnem prostoru, ki ga je družba Eles zasnovala v sodelovanju z Živalskim vrtom Ljubljana in Centrom za kreativnost/MAO. Zmagovalna ekipa v sestavi Luka Murovec, dr. Martina Modic in Brad Downey je komisijo navdušila s projektom Zemlja ni bila vedno imenovana Zemlja in prejela prvo nagrado v višini 10.000 evrov ter produkcijska sredstva v vrednosti 30.000 evrov. Njihova ideja bo letos zaživela v Živalskem vrtu Ljubljana.

 

Projekt Zemlja ni bila vedno imenovana Zemlja si v Živalskem vrtu Ljubljana predstavlja mogočno instalacijo, ki bo pozornost obiskovalcev neposredno usmerila v element, ki ga načeloma jemljemo kot samoumevnega. Instalacija bo služila kot opomnik, da na našem planetu ne živijo le živali in ljudje, temveč tudi neskončno število simbiotičnih oblik življenja. 

 

Na javni poziv ELES 3000 je do roka oddaje prispelo 21 prijav z raznolikimi koncepti projektnih skupin v katerih je sodelovalno več kot 106 ustvarjalcev – oblikovalcev, arhitektov, umetnikov, znanstvenikov in strokovnjakov različnih področij. Po več zasedanjih je strokovna komisija, ki so jo sestavljali Barbara Mihelič (direktorica Živalskega vrta Ljubljana), mag. Uroš Salobir (direktor Področja za strateške inovacije družbe ELES), Maja Vardjan (direktorica Muzeja za arhitekturo in oblikovanje), Vladimir Vidmar (vodja in kustos Male galerije Banke Slovenije) in Rok Žnidaršič (docent na Fakulteti za arhitekturo in podžupan MOL), podelila tri nagrade in dve častni omembi.

 

Drugo nagrado je prejel projekt Odmrli les za živ gozd, ki je delo projektne skupine v sestavi: izr. prof. dr. Dušan Jurc, Bojan Jurc in Javni zavod Mala ulica, tretjo nagrado pa je prejel projekt Exploratorium skupine v zasedbi Mihe Godca, Robertine Šebjanič, Martina Mušič, dr. Alenke Malej in UR institute.

 

Komisija je izpostavila tudi dva projekta, ki sta prejela častno pohvalo strokovne komisije, to sta BIOpeka, delo prijavitelja Leppa in projektne skupine v sestavi: Zala Košnik, Laura Klenovšek, Lea Lipovšek, Lara Gligič, Gaja Golja in dr. Marko Ilić, ter Prisluhnimo, delo prijavitelja društva Četrtek in projektne skupine v sestavi: Luka Bernik, Jure Kralj, Maša Kralj, Domen Klinc, Črt Štrubelj, Domen Svetin, Nej Bizjak, Blaž Bohinc in Maja Budna.


Izjava zmagovalne skupine:
»Zemlja se ni vedno imenovala Zemlja je umetniško delo iz naravnih materialov, ki simbolno opozarja na pomen ohranitve našega okolja. Instalacija opozarja obiskovalce, da je biotska raznolikost v veliki meri odvisna od zdrave prsti, ki jih mnogi jemljemo kot samoumevne. To umetniško delo bo postalo edinstven habitat za različne oblike življenja, ki ga bodo naravno poselile in ga sprejele kot svoj dom. Prisotnost skulpture v Živalskem vrtu ustvarja trajno učno zapuščino, ki bo navdihovala generacije obiskovalcev, da bodo cenile lepoto in kompleksnost naravnega sveta ter se zavzevale za njegovo zaščito v prihodnosti.«

dr. Martina Modic (SI)

dr. Martina Modic je slovenska znanstvenica, zaposlena na Inštitutu Jožef Stefan, na Odseku F6. Njena akademska pot se je začela s pridobitvijo diplome na interdisciplinarnem študiju Mikrobiologije na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Kot mlada raziskovalka se je zaposlila na Inštitutu Jožef Stefan, kjer je preučevala hemokompatibilne lastnosti plazemsko obdelanih umetnih žil, kar je bila tudi tema njenega doktorata, ki ga je uspešno zagovarjala na Univerzi v Ljubljani. Njeno raziskovalno področje zajema impresiven niz znanstvenih disciplin, med katere sodijo plazemske obdelave biomaterialov, karakterizacija površine materialov, uporaba plazme za varovanje okolja, mikrobiologija in biotehnologija.

Luka Murovec (SI)

Luka Murovec je slovenski arhitekt in ustvarjalec, ki se ukvarja s prostorsko prakso na preseku arhitekture in umetnosti v javnem prostoru. Njegova dela stremijo k ustvarjanju navdihujočih situacij, ki spoštujejo zgodovino in kulturno dediščino, a so radikalno sodobna in zagledana v boljšo prihodnost vseh živih bitij. S kombinacijo eksperimentalne arhitekture, skulpturalnih oblik in trajnostne uporabe materialov ustvarja prostore, ki poudarjajo udobje, zabavo in igro. Diplomiral je iz arhitekture na Inštitutu za sodobno umetnost na TU Gradec in TU Berlin. Od leta 2014 sodeluje z eksperimentalnim arhitekturnim kolektivom raumlaborberlin, ki je leta 2021 prejel mednarodno nagrado Zlati lev na Beneškem bienalu arhitekture.

Brad Downey (ZDA)

Brad Downey je ameriški umetnik, ki živi in dela v Berlinu. Njegova umetnost izziva konvencionalne predstave o javnem prostoru in mestnem okolju ter gledalce vabi, da premislijo o svojem odnosu do okolice. Downey pogosto na nenavaden in včasih humoren način predela vsakodnevne predmete, s čimer izraža subverzivni potencial vsakdanjega življenja. Downey si prizadeva ustvariti dialog med urbanim okoljem in njegovimi prebivalci. Njegovo delo odpira nove možnosti za razmišljanje in delovanje ter nas vabi, da si zamislimo alternativne prihodnosti zase in za naš svet.

Partnerji