fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE
Lansiranje produkta

Oživljena didaktična igrača Konstrukta oblikovalca Nika Kralja

Na novinarski konferenci v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) so Natalija Lapajne, kustosinja v MAO in Meta Kamšek z ekipo kočevskega Festivala lesa predstavili oživljeno didaktično igračo Konstrukta legendarnega oblikovalca Nika Kralja. Igrača, zasnovana leta 1976, je kot plod sodelovanja MAO, Kraljeve hčere Veronike, ustvarjalcev Festivala lesa iz Kočevja, obrtnikov kočevsko ribniškega območja ter ob razvojni podpori Centra za kreativnost (CzK) ponovno tržno zaživela v letošnjem prazničnem času.

 

Konstrukta je preprosta, a domišljena, trpežna in pristna lesena didaktična igrača za vse generacije. Predstavlja Kraljev odnos do sveta, ki ga z njo spoznavamo v brezkončnih različicah in niansah. Vse so prijazne in tople … Posameznikova igra z lesom, tem edinstvenim naravnim materialom, sprošča našo ustvarjalnost in domišljijo. Skupinsko sestavljanje različnih oblik in figur pa gradi funkcionalno in empatično skupnost, saj spodbuja sodelovanje in živahno izmenjevanje zamisli.

 

Konstrukta je prejemnik znaka odličnosti »Made in Slovenia«, ki ga podeljuje Center za kreativnost, prav tako pa je bila ekipa Festivala lesa v letu 2022 izbrana kot prejemnik na javnem razpisu »Spodbujanje kreativnih kulturnih industrij – CzK«, ki ga razpisuje Ministrstvo za kulturo. Naložbo projekta sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

 

Igračo Konstrukta lahko najdete v MAO trgovini ter v spletni trgovini Konstrukta.