fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE
Obvestilo

Urbana akademija – mladi urbanisti so izbrani!

prostoRož in Center za Kreativnost sta med 30 prijavami za urbanistične intervencije, ki so prispele na poziv, izbrali tri najbolj prepričljive. V Urbano akademijo se bodo letos vpisali trije novi mladi urbanistični kolektivi in sicer iz Šentjurja, Krškega in Škofje Loke, ki jih bo prostoRož mentoriral pri realizaciji njihovih prvih projektov za javni prostor.

 

  1. Vanesa Tomažič, Iva Lukan, Žan Križnar, Manja Platovšek, Sergej Novak, Barbara Fojkar, Anja Gasser, Samo Čadež (Škofja Loka): Prostorska sekcija Kluba škofjeloških študentov bo na treh lokacijah v Škofji Loki izdelala mobilno urbano opremo za aktivacijo javnih prostorov v mestu.  Ukvarjali se bodo s tremi lokacijami: s staro vojašnico, Kaščo in kopališčem v Puštalu. Mobilni trg bo vsak mesec domoval v drugem prostoru in vanj prispeval dolgoročne učinke.
  2.  Zala Koleša, Iza Šentjurc, Kvirina Martina Zupanc (Šentjur): Kolektiv je že v okviru prijave opravil anketo z lokalnimi prebivalci stanovanjske soseske ob potoku Pešnica. Na podlagi rezultatov ankete in prostorskih analiz urbanistke predlagajo fazno in participatorno ureditev prostora, ki bo sledila željam prebivalcev in bo osredotočena na slabše izkoriščene zelene površine.
  3. Ajda Žagar, Mojca Pavlič (Krško): Arhitektki bosta z začasno intervencijo vzpostavili jasno povezavo med zalednimi javnimi prostori v središču Krškega, ki že zdaj delujejo kot spontana javna pot. Z nekaj potezami označitve in urbane ureditve bodo prostori postali enoten mestotvorni element, ki povezuje različna merila mesta in ustvarja prostor druženja.

 

Vsak projekt bosta prostoRož in Center za kreativnost podprla z mentorsko pomočjo in 1.500 evri za realizacijo projekta, pri kateri bodo sodelovali tudi avtorji sami.

 

Vsi trije projekti bodo zaključeni do jeseni 2021.

Urbano akademijo vodi prostoRož, neprofitni urbanistični studio s 15-letnimi izkušnjami s področja prenove javnega prostora, urbane revitalizacije in urejanja mesta po meri ljudi. Projekt je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

Program partnerske mreže