Kaj želite poiskati?

Prostorož

Neprofitni urbanistični studio

prostoRož je neprofitni urbanistični studio s 15-letnimi izkušnjami s področja prenove javnega prostora, urbane revitalizacije in urejanja mesta po meri ljudi. Nastal je iz želje po raziskovanju in razumevanju odprtega mestnega prostora ter njegovega pomena za lokalne prebivalce in družbo. Studio se specializira za kratkoročne in začasne projekte, ki šele testirajo prave pristope k reševanju problemov v urbanem okolju, ter za načrtovanje in izvajanje trajnostne revitalizacije posameznih sosesk in urbanih območij. Danes združuje arhitekte, urbaniste, sociologe, socialne pedagoge, antropologe in tehnične sodelavce, ki s svojim znanjem omogočajo večdimenzionalen pristop k izzivom mestnega prostora.

Projekt “Urbana akademija” je zasnovan kot mentorski program za občine in lokalne kreativce, ki se bodo v praksi učili reševanja problemov v lastnem mestu. V luči nove realnosti – epidemije koronavirusa, lahko pričakujemo, da bo nov zdravstveni izziv tudi na dolgi rok spremenil načine razmišljanja o mestih in vplival na načrtovanje in upravljanje prostora.

Projekt zato letos naslavlja ta očiten urbani problem, ki predstavlja izziv tako za občinske uprave kot arhitekte, urbaniste, oblikovalce in druge, ki vplivajo na podobo mest. Tri slovenske občine bodo dobile možnost brezplačnega spletnega svetovanja pri aktualnih projektih, ki bodo prispevali k višji kakovosti življenja za prebivalce. Akademija se bo zaključila s spletno konferenco o načrtovanju urbanega prostora, ki zagotavlja, da so prebivalci mest lahko skupaj, ko je to mogoče, in narazen, ko je to potrebno.