fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE
BIO27

Robida z Juno Horstmans: Ajda Pratika

Objavljeno: 4. Okt 2022

Produkcijska skupina BIO27 Robida.plus s sedežem v odročni alpski vasici Topolovo se je pod mentorstvom oblikovalke in živilske futuristke Carolien Niebling podala v ‘svet žitaric’ in pri tem navdih črpala iz bogate slovenske kulturne, kmetijske in kulinarične dediščine ter preoblikovala slovensko tradicijo uporabe ajde. Po vzoru nekdanjih pratik, ki so bile nekakšni almanahi slovenskih kmetov, je skupina Robida razvila nov format knjige z recepti, v kateri je vsebina razporejena časovno oziroma sledi življenjskemu ciklu rastlin.

 

Kako lahko znova vzpostavimo povezavo s postopkom pretvorbe rastlin v hrano za ljudi? Kako lahko pri določeni hrani poleg njene koristi za zdravje upoštevamo tudi njen vpliv na okoliško naravno regijo? Kako lahko sezonske cikle rasti izrazimo v publikaciji?

 

Skupina Robida zbira in deli znanje, ki s pomočjo kuhanja, uživanja, vonjanja in priprave hrane ter pripovedovanja zgodb, povezanih z življenjskim ciklom ajde, v spomin prikliče slovenske Alpe in vire v tej regiji. Ajdo lahko obravnavamo kot supervernakularno rastlino, saj ni samo na novo odkrito tradicionalno živilo, pač pa tudi poljščina, s katero bi se bilo mogoče zoperstaviti današnji okoljski krizi. Ajda lahko preživi težavne razmere in nerodovitno prst in ima pozitiven učinek na zdravje ljudi in okolje.