fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE
Javni poziv

Povezovanje sodobnega oblikovanja, rokodelstva in obrti

Rok za prijave: 30. jan 2023

V sklopu medinstitucionalne razstave Trienale rokodelstva in obrti, ki bo potekala od 26. septembra do 19. novembra 2023 v Koroški galeriji likovnih umetnosti, objavlja Center za kreativnost/MAO, pod okriljem evropske platforme Distributed Design, že drugi odprti poziv za koprodukcije serij v omejeni nakladi CzK #2, v okviru katerega bomo izbrali do 10 del slovenskih ustvarjalcev, ki bodo s pomočjo finančnih spodbud zasnovali nov produkt ali vidno posodobili že obstoječega za namen predstavitve na osrednji razstavi Trienala rokodelstva in obrti 2023 in v nadaljevanju tudi v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO).

 

Center za kreativnost in MAO, kot skrbnik najobsežnejše zbirke slovenske arhitekturne in oblikovalske dediščine, in obenem prostor sodobnega ustvarjanja, izmenjave znanj in vir navdiha za ustvarjalce, s tem javnim pozivom naslavljata aktualno temo povezovanja sodobne oblikovalske produkcije z bogato kulturno dediščino rokodelstva in obrti kot virom navdiha in idej za sodobno, inovativno, trajnostno ter lokalno proizvodnjo, temelječo na naravnih materialih, tradicionalnih znanjih in spretnostih.

 

K sodelovanju so vabljeni oblikovalci, umetniki, rokodelci, obrtniki in drugi ustvarjalci ter kolektivi. Rezultat sodelovanja bo koprodukcija izdelave izdelka, prototipa ali nadgradnja že obstoječega produkta v omejeni nakladi, ki bo predstavljen v okviru Trienala rokodelstva in obrti ter na dogodkih in razstavah Centra za kreativnost, Muzeja za arhitekturo in oblikovanje in Distributed Design platforme doma in v tujini.

 

Kaj ponujamo izbranim ustvarjalcem?

  • Finančno spodbudo: vsakemu oblikovalcu bo za zasnovo novega produkta namenjenih 1.000 EUR. (bruto oz. z vključenim DDV), s tem da se lahko doda tudi lastni vložek, kar je potrebno navesti pri prijavi.
  • Strokovno mentorstvo s strani priznanih strokovnjakov iz Slovenije in tujine za izvedbo novega izdelka v omejeni seriji, pri čemer ustvarjalci ohranijo vse moralne in materialne avtorske pravice ter lahko v lastni produkciji izdelajo še več serij.
  • Širšo prepoznavnost doma in v tujini skozi distribucijsko mrežo, ki jo bo vzpostavil MAO s sodelujočimi muzeji po Sloveniji in njihovimi trgovinami ter skozi razstave, kjer bodo predstavljeni izdelki in celoten projekt. Povezovali se bomo s partnerji z evropske platforme Distributed Design Platform.
  • Izbrani izdelki bodo prejeli tudi znak odličnosti »Made in Slovenia« in bodo uvrščeni v kolekcijo Centra za kreativnost, ki promovira vrhunsko slovensko oblikovanje, trajnostna načela ter prispeva k sodelovanju med kreativnim in gospodarskim sektorjem ter je prepoznana kot zbirka dobrega slovenskega oblikovanja.

 

Rok za oddajo prijav je 30. januar 2021. Več o postopku prijave najdete tukaj.

Medinstitucionalni projekt Trienale rokodelstva in obrti povezuje konzorcij partnerjev Koroški pokrajinski muzej (KPM), Koroška galerija Likovnih umetnosti (KGLU), Podjetniški center Slovenj Gradec (PCSG), Slovenski etnografski muzej (SEM) in Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) v sodelovanju s Centrom za kreativnost (CzK) in Centrom Rog.