fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE
Obvestilo

Začenjamo nov cikel razvoja podprtih projektov v sklopu JR CzK 2020-2021

26. jan 2021

Ministrstvo za kulturo je skupaj s Centrom za kreativnost v torek, 26. januarja 2021, izvedlo spletni dogodek za predstavitev nekaterih prejemnikov javnega razpisa »Spodbujanje kreativnih kulturnih industrij – CzK 2019« ter srečanje prejemnikov javnega razpisa »Spodbujanje kreativnih kulturnih industrij – CzK 2020-2021«.

 

Svoje že zaključene in realizirane projekte, procese dela ter cilje, ki so jih dosegli s pomočjo teh finančnih vzpodbud, pa so na dogodku predstavljali tudi nekateri prejemniki sredstev na razpisu iz leta 2019. Ogledali smo si projekte: spletno platformo za umetnike Artopolis (sklop A1), LED modularno svetilo Stellar (sklop A1), blagovno znamko trajnostnih ženskih oblačil Mila.Vert (sklop A2), kolekcijo spominkov Zajtrk s Plečnikom (sklop A2), povečanje diferencijacije v podjetju Gostol TST (sklop A3) ter sistem inovativnega urbanega osvetlitvenega sistema Bruma podjetja Geoenergetika (sklop A3). Posebej so podjetja iz sklopa A3 izpostavila pomembno vlogo, ki jo ima sodelovanje s kreativcem, saj omogoča podjetju odpiranje novih priložnost in pogledov na svoje delovanje. Video predstavitve vseh projektov razpisa iz leta 2019 so dostopne na naši spletni strani, kakor tudi vsi podprti projekti v sklopu aktualnega javnega razpisa 2020-2021.

 

Na dogodku, kjer se je zbralo skoraj 100 udeležencev, smo predstavili način dela, vodenja in poročanja projektov aktualnih prejemnikov ter vključevanje in vlogo Centra za kreativnost pri spremljanju razvoja teh projektov. Mreženjski del dogodka je bil namenjen pogovoru s skrbnico na Ministrstvu za kulturo in z nekaterimi mentorji ter izmenjevanju izkušenj in deljenju nasvetov s strani nekaterih prejemnikov sredstev javnega razpisa iz leta 2019.

 

Javni razpisi »Spodbujanje kreativnih kulturnih industrij«, ki jih vodi Ministrstvo za kulturo RS, zagotavljajo sredstva za razvoj kreativnih podjetij, projektov in idej ter močnejšega sodelovanja med gospodarstvom in kreativnim sektorjem. Kreativci in poslovneži lahko na razpisih prejmejo od 15.000 € do 40.000 € nepovratnih sredstev za različne razvojne faze in odobrene projekte:

 

  • A1: Semenska faza »Preveritev koncepta« je namenjena testiranju in razvoju ustvarjalnih podjetniških idej ali prototipov pred vstopom na trg,
  • A2: Zagonska faza »Kreativni start-up« zagotavlja podporo podjetjem s področja kreativnega sektorja v fazi rasti ter spodbuja inovativne razvojne projekte in širitev na mednarodne trge,
  • A3: Povezovanje kreativcev in gospodarstva – »Kreativni povezovalnik« spodbuja strateško sodelovanje med kreativci in podjetji z ostalih gospodarskih področij, ki želijo s pomočjo ustvarjalcev, oblikovalcev, »design managementa« in drugih ustvarjalnih storitev prestrukturirati svoje procese, izdelke ali storitve oziroma razvijati lastno proizvodnjo in blagovne znamke.

 

Skupno je od leta 2019 do 2020 subvencije Ministrstva za kulturo na tem javnem razpisu prejelo že kar 115 podjetij, višina odobrenih sredstev za razvoj njihovih projektov znaša skoraj 3 milijone evrov, v tem času pa bo na novo ustvarjenih kar 45 delovnih mest. Številke kažejo na lep uspeh in naraščajoče zanimanje za razpis, zato upamo, da se bodo tovrstne finančne vzpodbude nadaljevale tudi v naslednji perspektivi.