fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE
Konferenca in razstava

Dan za kreativni sektor

29. sep 2022

| 9:00 in 18:00

Sodni stolp in Projektna pisarna Maribor

Konferenca: ob 9:00, Sodni stolp, Maribor

Otvoritev razstave: ob 18:00, Projektna pisarna CzK, Maribor

Za prijavo na dogodek se morate naprej registrirat na naši spletni strani.

V zadnjih petih letih se je Center za kreativnost vzpostavil kot vstopna točka za kulturni in kreativni sektor v Sloveniji. Okrepili smo njegovo prepoznavnosti, izpostavili pomen sodelovanj med kreativci in podjetji, predvsem pa dvignili zavedanje o vrednosti kreativnega sektorja v Sloveniji. Na konferenci bomo razpravljali o dejavnostih, ki so jih v okviru Partnerske mreže CzK s tem namenom izvajale partnerske organizacije z različnih kreativnih zvrsti.

 

Popoldne pa se bomo srečali v Projektni pisarni CzK na otvoritvi razstave Made in Slovenia. Predstavili bomo izbrane izdelke slovenskih oblikovalcev, ki so v zadnjem letu prejeli znak odličnosti Made in Slovenia. S podeljevanjem znaka gradimo kolekcijo, ki poudarja zgodbe majhnih blagovnih znamk in prepoznavnost dobrega slovenskega oblikovanja.

 

Svoje izkušnje o načrtovanju dolgoročnega razvoja kreativnega sektorja v mestu in regiji bo z nami  delil tudi Eberhard Schrempf, direktor Creative Industries Styria. Ta skrbi za razvoj in načrtovanje kreativnih dejavnosti v Gradcu, ki se med drugim ponaša z nazivom City of Design pod pokroviteljstvom Unesca.

 

Dan za kreativni sektor je namenjen deljenju naših izkušenj in dobrih praks za ustvarjanje pogojev za sodelovanje in razvoj slovenskega kreativnega sektorja. Vabimo ustvarjalce, predstavnike javnih zavodov in nevladnih organizacij, podjetnike, odločevalce in politike, strokovnjake, ki razvijajo kulturne in kreativne dejavnosti v posameznih lokalnih skupnostih ter vse, ki oblikujejo kulturne politike in načrtujejo podporno okolje za uspešno delovanje kreativcev, da se nam pridružijo na dogodku.

Četrtek, 29. september 2022

Konferenca, sodni stolp

9:00

Registracija

9:30

Uvodni pozdrav:

 • Anja Zorko (vodja CzK)
 • Barbara Koželj Podlogar (direktorica Direktorata za ustvarjalnost, Ministrstvo za kulturo)

 

9:45

Delovanje Partnerske mreže Centra za kreativnost in njen pomen (Marko Podjavoršek, vodja Partnerske mreže CzK)

10:00

Podporni programi Centra za kreativnost za KKS (Mika Cimolini, vodja porgrama CzK, Maja Kovačič in Urška Krivograd, vodji programov)

10:30

Pomen sistemskega podpornega okolja za kreativni sektor –  decentralizacija in internacionalizacija

 

 • Barbara Koželj Podlogar, direktorica Direktorata za ustvarjalnost, Ministrstvo za kulturo,
 • Goran Završnik, Kreativna četrt Barutana, Kamnik
 • Katja Kunstelj, predstavnica Občine Kamnik
 • Uroš Rozman, direktor RRA Podravje

 

Moderirata: Anja Zorko, Marko Podjavoršek

11:30

Odmor

11:45

Partnerski projekti in pomen podpornih programov za kreativni sektor (tematski paneli):

 • Izobraževanja in razvoj posameznih ustvarjalnih dejavnosti, moderira Urška Krivograd, CzK (Slovenia Games, Asociacija, Ljudje, Film Factory)
 • Prodaja in promocija kreativnega sektorja, moderira Miha Bratec, Turistica  (Zoofa, Fundacija Brumen, UGM)
 • Decentralizacija in razvoj podpornega okolja za kreativni sektor, moderira Jure Kirbiš, UGM  (Hiša, Prostorož, Lokalpatriot, Gledališče Glej)
13:30

Kosilo

14:15

Partnerski projekti in pomen podpornih programov za kreativni sektor (tematski paneli):

 • Internacionalizacija ustvarjalnih dejavnosti, moderira Peter Baroš, MK RS  (Pekinpah, galerija Photon)
 • Raziskave, komunikacije in podporna gradiva KKS, moderira Marko Podjavoršek, CzK (Društvo oblikovalcev Slovenije, Koridor, Radio Študent)
 • Sodelovanje z gospodarstvom in razvoj novih proizvodov, storitev in  poslovnih modelov, moderira Mika Cimolini, CzK (Center za kreativne industrije Maribor, En-knap, HeritageLAB, Outsider)

 

 

Predavanje in razstava, projektna pisarna czk

18:00

Uvodni nagovor: Matevž Čelik Vidmar, državni sekretar, Ministrstvo za kulturo

18:15

Izkušnje iz soseščine: Eberhard Schrempf (Creative Industries Styria, Graz):

 

Creative Industries Styria – Fuel for the Development: From European Capital of Culture to UNESCO City of Design

19:00

Otvoritev in ogled razstave Made in Slovenia (Mika Cimolini, vodja programa CzK)

Eberhard Schrempf

Kulturni menedžer, strokovnjak za kreativne industrije in zavezanec oblikovanju v Avstriji. Od leta 2007 je direktor mreže "Creative Industries Styria", bil je tudi namestnik umetniškega direktorja in generalni direktor Evropske prestolnice kulture – GRAZ 2003. Razvil je festival "Design Month Graz" in bil odgovoren za uspešno prijavo mesta Gradec, da postane UNESCO City of Design. Razvija številne inovativne projekte in formate ter svetuje številnim podjetjem in ustanovam na področju kreativnosti, oblikovanja in managementa. Predava na Inštitutu za oblikovanje in komunikacije na FH Joanneum, Univerzi za uporabne znanosti, lateralni mislec, strateg oblikovanja in kreativnih industrij ter gostujoči predavatelj na mednarodnih konferencah.

Prostorož

prostoRož je neprofitni urbanistični studio s 15-letnimi izkušnjami s področja prenove javnega prostora, urbane revitalizacije in urejanja mesta po meri ljudi. Nastal je iz želje po raziskovanju in razumevanju odprtega mestnega prostora ter njegovega pomena za lokalne prebivalce in družbo. Studio se specializira za kratkoročne in začasne projekte, ki šele testirajo prave pristope k reševanju problemov v urbanem okolju, ter za načrtovanje in izvajanje trajnostne revitalizacije posameznih sosesk in urbanih območij. Danes združuje arhitekte, urbaniste, sociologe, psihologe, antropologe in tehnične sodelavce, ki s svojim znanjem omogočajo večdimenzionalen pristop k izzivom mestnega prostora.

Film Factory

Film Factory je kolektiv avtorjev in producentov, ki v svoj fokus postavljajo avtorski film in filmsko pismenost. Avtorski izraz se kaže v razvoju in produkciji kratkih igranih, kratkih animiranih ter kreativnih dokumentarnih filmov. Posebno pozornost namenjajo pripovedni moči lokalnih avtorjev ter njihovim zgodbam. Od svoje ustanovitve naprej razvoj publike prepoznavajo kot izjemno pomemben ter izvajajo tako programe filmske vzgoje za mlade kot tudi strokovne programe za pedagoge. Z namenom profesionalizacije in povezovanja avdiovizualnega sektorja v severovzhodni Sloveniji so vzpostavili platformo “Projektor”. Film Factory je del konzorcija Film v Mariboru in član mednarodne filmske mreže NISI MASA.

MoTA

MoTA je platforma za raziskovanje in produkcijo tranzitornih umetnosti, sodobne elektronske glasbe, AV in intermedijske umetnosti v povezavi z arhitekturo, javnim prostorom in dediščino. Kot vodja ali partnerska organizacija je sodelovala v več EU projektih (ArtistTalk, T.R.I.B.E., GALA, Artecitya, ALIPI, SHAPE, M.A.P.S.). So programski izvajalci na področju glasbenih umetnosti pri MOL (2014-17), MK (2014-17), Mk (2018-21) in transdisciplinarnih umetnosti pri MOL (2020-23).

Hiša!

HIŠA! je društvo, znotraj katerega so formalizirali svoje delovanje kulturni ustvarjalci, ki od leta 2010 naprej snujejo in izvajajo program Živa dvorišča Maribora. So akter spodbujanja urbanih sprememb, ki kulturno in socialno poživljajo kulturno ponudbo mesta Maribor, posameznike ter mesto nasploh. Hiša! si v ljudeh prizadeva prebuditi Rajzefiber* za odkrivanje skritih zgodb drugega največjega slovenskega mesta, odkrivanje zapostavljenih prostorov, promocijo kulturne dediščine, skupnostno ustvarjanje in oživljanje mesta, razvoj novih produktov in povezovanje razpršenih akterjev, kar spodbujajo skozi programe Živa dvorišča, Lumina, Festival sprehodov, Rajzefiber. *Rajzefiber : iz nemščine, v štajerskem argu - hrepenenje po odkrivanju neznanih krajev

Gledališče Glej

Gledališče Glej je bilo leta 1970 ustanovljeno z namenom ustvarjanja umetniškega prostora za stvaritve, ki izhajajo iz potreb okolja, a nimajo ustreznih struktur, ki bi jih profesionalno izvajale. Od takrat naprej je to teater, ki v središče svojega delovanja postavlja inovacije. Gledališče nima umetniškega vodje, ampak umetniški svet, ki odločitve sprejema nehierarhično, transparentno in skupaj. V središče svojega delovanja postavljajo umetnike ter so z njimi ves čas procesa, od snovanja koncepta do njihove realizacije. Hkrati iščejo možnosti njihovega profesionalnega razvoja in preboja v svet. Gledališče Glej je redno prisotno na gledaliških festivalih in je prejemnik številnih slovenskih in mednarodnih nagrad.

Zavod ID20

Zavod ID20, zavod za inovacije v dediščini, je kot pravna oseba mlada zasebna organizacija (registrirana 2019), medtem ustanovitelji (7 fizičnih oseb in Društvo Idrija 2020) na področju KKS in podjetništvu delujejo že več kot 8 let, odkar je bilo oblikovano Društvo Idrija 2020. Doslej smo kot ekipa uspešno izvedli več kot 20 uspešnih, tudi večkrat nagrajenih projektov s področja življenja s kulturno dediščino in (socialnega) podjetništva.

LokalPatriot

LokalPatriot je zasebni zavod, ki s svojimi enotami Klubom LokalPatriot, Galerijo Simulaker in konS vozliščem Sonar strateško sledi cilju zagotavljanja kvalitetne in obenem heterogene ponudbe mladinskih, kulturnih in drugih družbenih vsebin prebivalcem Novega mesta in širše regije. Na našem odru je nastopala večina najbolj prepoznavnih slovenskih glasbenikov, v galeriji so razstavljali vsi vidnejši vizualni umetniki zadnjih desetletji, v obeh primerih s poudarkom na avtorskih projektih perspektivnih predstavnikov mlajše generacije, v vozlišču se redno srečujemo z najsodobnejšimi umetniškimi praksami, v okviru zagovorniških aktivnosti pa smo se v zadnjih letih dotaknili vseh pomembnejših družbeno kritičnih vprašanj znotraj polj delovanja. LokalPatriot z galerijo, klubom, vozliščem in drugimi aktivnostmi ne le sledi, temveč tudi pripomore k razvoju kulturnega in mladinskega polja ter postavljanju kvalitativnega standarda na nacionalni ravni. V zadnjih letih je zavod zelo dejaven tudi na področju zagovorništva, saj je aktiven član tako Društva Asociacija kot Mreže MaMa.

Fundacija Brumen

Fundacija Brumen, ustanovljena leta 2003, je neprofitna organizacija s statusom ustanove v javnem interesu. Z načrtno promocijo najboljših dosežkov na področju oblikovanja ter nagrajevanjem in izpostavljanjem posameznikov, ki za projekti stojijo, se zavzema za promocijo kakovostnega oblikovanja ter spodbuja kritičen odnos do vidnih sporočil. Osrednja dejavnost Fundacije je organizacija razstav ter z njimi povezana založniška dejavnost; razstave in prireditve redno spremljajo predavanja in okrogle mize. Z bienalom slovenskega oblikovanja Brumen, osrednjim dogodkom na področju oblikovanja v Sloveniji, ter nagradami Brumen, najvišjimi nacionalnimi priznanji v stroki, Fundacija nagrajuje odlične slovenske oblikovalce, kakovostna vidna sporočila ter naročnike, ki v oblikovanju vidijo pomembno konkurenčno prednost.

Zavod TRI-P

Zavod TRI-P se ukvarja z organizacijo kulturnih dogodkov in trajnostnim oblikovanjem, vodi ga modna oblikovalka Julia Kaja Hrovat. Zavod je trajnostno naravnan in se ukvarja z organizacijo kulturnih dogodkov, ki povezujejo različne kreativne industrije, jih promovira in med seboj povezuje.

CKI Maribor

Center za kreativne industrije Maribor je zasebni neprofitni zavod, ustanovljen leta 2016 s strani štirih podjetij: Gozdno gospodarstvo Maribor d.d., Marles hiše Maribor d.o.o., Mikropis Holding d.o.o. in Steklarna Hrastnik d.o.o.. Proizvodna podjetja so prepoznala potencial za sodelovanje z ustvarjalci pri inoviranju lastnih produktov, storitev in procesov ter združila sredstva za spodbujanje in razvoj delovanja zavoda. V CKI povezujejo podjetja in kreativne industrije, vodijo projekte in razvijajo modele sodelovanja za inovacije izdelkov, storitev in procesov, ki dvigujejo dodano vrednost in konkurenčnost na trgu.

Zavod Radio Študent

Radio Študent kot ena najstarejših neodvisnih evropskih radijskih postaj skozi medijsko dejavnost in javne dogodke promovira strpnost, solidarnost kreativnost in svobodo mišljenja in govora. RŠ redno izvaja brezplačna usposabljanja za mlade medijske in kulturne delavce. Vsako leto uspešno organizira glasbene, umetniške in diskurzivne dogodke. Posebno vrednost programa RŠ tvorijo oddaje namenjene družbenim manjšinam ter pokrivanju širokega spektra kreativnih in umetniških dejavnosti.

Društvo razvijalcev iger Slovenije

Slovenia Games je neprofitna, prostovoljna organizacija, ki se je razvila iz spletnega mesta SloGameDev, ki deluje od leta 2003. Je združenje, ki se osredotoča na ohranjanje industrije skupaj, center znanja/informacij in središče za povezovanje z ciljem podpore, povezovanja, obveščanja in promocije slovenske industrije razvoja video iger na nacionalni in mednarodni ravni. Poleg letne konference Slovenia Games organiziramo tudi mesečna srečanja, delavnice in zastoje.

Zoofa

Zadruga Zoofa je bila ustanovljena leta 2013 z namenom povezovanja slovenskih modnih oblikovalcev v reševanju problemov proizvodnje, prodaje in distribucije oblačil. Zoofa je tudi trgovina z izvirnim konceptom prodaje, ki na Miklošičevi 4 v Ljubljani, obiskovalcem omogoča osebno izkušnjo nakupovanja in neposredni stik z oblikovalci. Prostor, ki temelji na unikatni, maloserijski, trajnostni in etični proizvodnji izdelkov v lokalnih delavnicah, z domačim znanjem, oblikovalsko vizijo in ljubeznijo

Društvo oblikovalcev Slovenije

Društvo oblikovalcev Slovenije (DOS), je stanovsko združenje, ki združuje vrhunske ustvarjalce s področij industrijskega in grafičnega oblikovanja, scenografije, kostumografije, fotografije. Od leta 1961 je član ICSID. Osrednji cilji društva so promocija in napredek stroke, organizacija preglednih razstav, vzpostavitev vezi med stroko in njenimi uporabniki ter naročniki. Pomembno poslanstvo društva je tudi zastopati interese in pravice svojih članov ter skrbeti za kakovost njihovega dela.

Koridor – križišča umetnosti

Koridor – križišča umetnosti je spletna kulturna platforma, ki se posveča ozaveščanju in kritiki umetniškega ustvarjanja. Pod svoj drobnogled vključuje tako ustaljene, množične umetniške oblike kot tudi umetniške forme sodobnosti in prihodnosti. Posebno pozornost namenja slovenskemu prostoru in njegovemu kultiviranju. Koridor je torej konsolidacija scenske razpršenosti umetnosti v Sloveniji ter analiza aktualne svetovne scene.

Studio LJUDJE

Ljudje je slovenski oblikovalski studio, ki ustanovljen leta 2012. Studio deluje na področju vizualnih identitet, kampanj in soustvarjanja družbenih sprememb preko oblikovalskih metod. Ekipo sestavljajo interdisciplinarni oblikovalci in umetniki. Organizirajo izobraževanja na področju oblikovanja skozi platformo wwwork.shop in vodijo slovenski oblikovalski podcast Bring To Front.

Društvo za razvoj trajnostnega oblikovanja Trajna

Društvo Trajna deluje na presečišču med oblikovanjem, obrtništvom in ekologijo. Glavno zanimanje interdisciplinarnega kolektiva je področje problematike invazivnih rastlin, ki ga naslavljamo preko opazovanja, nabiranja, raziskovanja in ustvarjalnih načinov predstavitve uporabnih lastnosti njihove biomase. V okviru raznolikih projektnih partnerstev razvijamo trajnostne izdelke iz lesa in papirja, blagovno znamko papirja iz invazivnih rastlin Notweed Paper ter pedagoške vsebine za otroke in ustvarjalce. V letu 2020 smo pričeli z vzpostavljanjem ustvarjalnega laboratorija Krater, ki smo ga v partnerstvu z društvom prostoRož, Društvom za permakulturo Slovenije in oblikovalcem Rokom Oblakom postavili v zapuščeni v gradbeni jami blizu središča Ljubljane.

Zavod EN-KNAP

Mednarodno plesno skupino En-Knap je leta 1993 pod okriljem festivala Klapstuk, v belgijskem Leuvenu, ustanovil Iztok Kovač, in jo leto kasneje v Ljubljani legitimiziral kot produkcijski zavod EN-KNAP. Mednarodno uveljavljeni produkcijski zavod je v evropskem prostoru uveljavil lastno estetiko in pritegnil mednarodno mrežo koproducentov. Od leta 2009 zavod upravlja Center kulture Španski borci v ljubljanskih Mostah, kjer je domicil edinega stalnega ansambla za sodobni ples pri nas, EN-KNAPGroup.

Pekinpah

Društvo Pekinpah na področju KKI deluje več kot 12 let ter združuje mednarodno uveljavljene oblikovalce, teoretike, arhitekte, koreografe, plesalce in glasbenike. Aktivno deluje na treh področjih in sicer teorije oblikovanja, glasbe in uprizoritvenih umetnosti, kjer svojo razvojno vizijo usmerja v omogočanje razvoja umetniških del in umetnikov ter umetnic, ter promociji in razvoju področja v domačem in mednarodnem prostoru. Glavne aktivnosti Pekinpaha so produkcija plesne produkcije, založništvo in predstavljanje teoretskih in praktičnih refleksij o oblikovanju in zastopanje glasbene skupine Silence. Med aktivnostmi pa je tudi Spider, vsakoletni festival radikalnih teles in transnacionalna umetniška mreža.

Galerija Photon

Galerija Photon - Center za sodobno fotografijo od leta 2003 deluje na področju produciranja, predstavljanja in promoviranja sodobne avtorske fotografije. Že od svojih začetkov ponuja kontinuiran razstavni in spremljevalni program v lastnih prostorih v Ljubljani, obenem pa redno gostuje v večjih galerijah, na festivalih in umetniških sejmih v mednarodnem prostoru. Posebno pozornost Photon namenja sodelovanju z umetniki in partnerji iz Srednje in Jugovzhodne Evrope. Od leta 2005 organizira Festival Fotonični trenutki - Mesec fotografije, od leta 2013 pa vodi tudi galerijo Photon na Dunaju.

Asociacija

Od leta 1992 neformalno delujoča mreže, se je leta 2003 formalizirala kot društvo Asociacija, ki od leta 2010 naprej deluje kot profesionalizirana koordinirana sodobna zagovorniška in servisna NVO. KKS vidimo kot področje, ki poleg stabilnega in urejenega zakonodajnega okvirja potrebuje tudi večjo prepletenost in povezanost z ostalimi sektorji in čim večjo vključenost v širšo družbo. Poleg zagovorništva, stremimo k zagotavljanju finančnih virov za sektor. Redno sodelujemo z različnimi akterji na področje, s konzorcijem vsebinskih mrež, NVO in vzpostavljamo dialog na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni. Kot članska mreža organizacij širimo informacije po notranjih komunikacijskih kanalih, hkrati pa širše komuniciramo preko spletne strani, socialnih omrežji in medijskih objav.

Outsider

Zavod za oblikovanje prostora je založnik in izdajatelj revije Outsider. Vsaka izmed štirih rednih številk revije letno obsega skoraj 200 strani kakovostnega branja in je posvečena izbrani aktualni temi, ki jo obravnavajo skozi prizmo arhitekture, kulture in drugih izhodiščnih pozicij. Na spletni strani www.outsider.si se spremlja in vrednoti aktualno slovensko arhitekturno produkcijo, večkrat tedensko objavljajo tudi kolumne in razmisleke priznanih piscev. Zavod organizira tudi natečaje in izdaja žepne knjižice. Poleg vsega tega je Outsiderjeva dejavnost angažirana in usmerjena v opozarjanje in ozaveščanje o konfliktnih točkah znotraj področja urejanja prostora, kulture in družbe. V letu 2017 je Zavod za svoj doprinos k slovenski arhitekturni kulturi prejel Plečnikovo medaljo.

Poligon

Poligon je kreativno vozlišče (creative hub), ki povezuje slovensko in mednarodno skupnost ustvarjalcev in drugih deležnikov, ki delujejo na različnih področjih kulturnega in kreativnega sektorja ali pa se ukvarjajo z njegovim razvojem. Delujemo kot raziskovalci, strategi in svetovalci, oblikovalci politik, razvijalci vsebin in izobraževalnih dogodkov, producenti ter upravljalci skupnosti.

Motovila

Motovila je nevladni zavod in deluje v javnem interesu na področju kulture. Spodbuja mednarodno in medsektorsko sodelovanje v kulturnem in ustvarjalnih sektorjih. Omogoča dostop do priložnosti za mednarodno povezovanje in razvoj sektorja. Z informacijsko in strokovno podporo krepi zmogljivost sektorja in spodbuja internacionalizacijo v kulturi. Je posrednik med sektorjem in odločevalci na nacionalni ravni in v dialogu z institucijami EU. Je Center Ustvarjalna Evropa v Sloveniji in član mreže centrov v 40 evropskih državah ter evropskih združenj Culture Action Europe, On the Move in Mobility Information Points.

Ravnikar gallery space

RAVNIKAR GALLERY SPACE je prostor, ki je bil zasnovan z namenom predstavitve mladih kot tudi že uveljavljenih umetnikov in umetnic iz bližnje regije, hkrati pa ustvarja vez med aktualno likovno produkcijo in širšo skupnostjo. Prodajna funkcija galeriji omogoča vnos svežine v domači kuratorski prostor in predstavlja možnost dosega novih javnosti, ki z nakupom umetniških del presegajo ustaljene okvire uveljavljanja in prepoznavanja avtorjev, umetnike pa tako tudi neposredno (finančno) podprejo. V obdobju med 2017 in 2020 je galerija organizirala 51 samostojnih in skupinskih razstavnih projektov ter umetniških rezidenc v okviru katerih se je aktivno predstavilo 342 domačih in tujih avtorjev.